Beskrivelse
Vinen er meget struktureret med en god fedme og en meget charmerende velour.
Producenten Angelo GAJA regnes for én af verdens største personligheder indenfor vinbranchen. Han råder i dag over 97 ha. i Piemonte og 76 ha. i Toscana. Vinmarkerne er naturligvis ideelle, men helt afgørende er dog GAJA’s store personlighed og hans kompromisløse kamp for at producere det ypperligste, og han går gerne sine helt egne veje. Bl.a. tog han som helt ung (24 år) det drastiske skridt at reducere udbyttet fra 75/80 hl. pr. ha. til ca. 35 hl. pr. ha. Det havde ingen før ham haft mod til. Hvis han skal nå højere i sine kvaliteter, kommer Robert Parker og andre vinskribenter til at udbygge deres karaktersystemer, da han allerede i dag ligger helt i top! GAJA’s vine er perler, hvoraf nogle er kostbare som få og andre i grunden ganske fornuftige i pris, især når man tager de flotte kvaliteter i betragtning. GAJA har aldrig været billig, men han byder på oplevelser, hvorom man må sige: “ingen over – og ingen ved siden af”, og der er kvalitet og smagsoplevelser for hver eneste krone!
Distriktet
På steder på jorden er smukkere end Piemonte på en solskinsdag ved efterårstide. De bølgende bakker med vinmarker står i gyldne farver med de sneklædte Alper i baggrunden og blå himmel foroven. Det ligner ren magi. Det, der præger efteråret i Piemonte, er nu ellers tågedis, der opstår, når den kolde bjergluft fra Alperne mødes med den lune luft fra lavlandet. Distriktet, hvor man producerer Barolo, har taget sit navn efter landsbyen Barolo, ca. 15 km. syd for byen Alba. Her finder man nogle af Piemontes mest berømte vinmarker og vinproducenter omkring byerne La Morra, Barolo, Monforte d’Alba, Castiglione Falletto og Serralunga d’Alba. Det bakkede distrikt med utallige slotsruiner på toppen af bjergene er en fryd for turisterne! En streng lovgivning omkring regulering af udbytte og fadlagring har betydet en stor kvalitetsforbedring.
Her finder man vine med granatrød farve og nuancer af blommer, tjære og engelsk lakrids. Et godt indhold af tannin sikrer dem som regel et langt liv. Vinen Gaja overtog i 1995 den meget berømte vingård Gromis i La Morra. Med i handlen fulgte 10 ha. vinmarker i hjertet af den 25 ha. store Cerquio vinmark, som er en af de mest berømte i Barolo. Barolo “Dagromis” (indtil 2000 kaldt Gromis) er sammensat af vine lavet på Nebbiolo-druer som høstes på to vinmarker i La Morra (Cerequio og Silio), og en enkelt parcel i Serralunga, alle med kalk- og lerholdig jordbund. Vinificeringen af vinen fra de forskellige parceller foregår separat. Gæringen foregår på ståltanke med druernes egen gær. Efter en malolaktisk gæring bliver vinene først modnet i et år på barriques (30% nye, ½ fra Allier i Frankrig og ½ fra andre lande i Europa). Derefter bliver vinene sammenstukket (assemblage) og vinen bliver yderligere modnet i 18 måneder på store klassiske træfade (botti). I Barolo Dagromis finder man alle dyder for Gromis specielt “terroir” med masser af karakter, intensitet og kompleksitet. Vinen har en meget intens mørkerød farve. I duften finder man karakterer af hindbær, brombær, solbær og lakrids samt nuancer af vilde blomster, tørrede urter og krydderier. I smagen er vinen meget struktureret med en god fedme og en meget charmerende velour. Det er en vin, som har potentiale nok til 10-12 års lagring. Hvis man drikker den ung, fortjener den en iltning på karaffel. Her vil man opleve, at dybde og fedmen kommer mere frem i vinen. Barolo Dagromis vil egne sig fint til lam, and, vildt retter eller til kraftige oste.