Beskrivelse
Har en god sprødhed og bid, og samtidig en god velour, som gør den meget harmonisk. Det er en meget sympatisk og umiddelbar vin, som man hurtigt kommer til at holde af.
Området
DOP Cariñena kunne i 2008 fejre sin 75 år jubilæum, som Aragonien ældste og Spaniens anden ældste Denominacion-område. Dens placering, gemt mellem verdenskendte områder som Penedès i Catalonien og Rioja, har gjort, at den nærmest var en hemmelighed blandt de spanske vinområder. Efterhånden som Cariñena er begyndt at producere mere spændende og moderne vine – og dette til yderst interessante priser – er den dukket op til eksport. Flere gode kooperativerhar været lokomotiver i denne gode udvikling. Området, som spåes en stor fremtid. Byen Cariñena, ca. 50 km syd for Zaragoza har både givet navn til vindistriktet som ligger omkring den og til en af Spaniens mest kendte druer, som i resten af Nordspanien hedder Cariñena og internationalt kendes som Carignan. Morsomt nok er netop denne drue ret sjælden i Cariñena, hvor de meget spredte vinmarker hovedsageligt er beplantet med Garnacha og Tempranillo. Det ret flade landskab gør, at man helt glemmer, at området ligger i en højde af ca. 700 m. o.h., og nyder derfor godt af en god afkøling om natten – noget som er gavnligt for produktion af mere delikate vine.
Producenten
Longares kooperativet (Covinca) er grundlagt i 1942 og samler i dag 200 druedyrkere, som har samlet deres kræfter, erfaring og tradition for at producere vine af høj kvalitet. Teamet bag Covinca kontrollerer dyrkningen på i alt 1.700 ha. i Longares-området, hvoraf en del parceller er beplantet med gamle vinstokke som giver meget koncentrerede og komplekse vine. Man prioriterer lokale druer som Macabeo (hvid), Garnacha, Mazuela, Tempranillo og Cariñena, men dyrker også druer som Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot og Syrah. Fastsættelsen af høstdatoen og selve høsten foregår i tæt samarbejde med teamet bag kooperativet og selve transporten til kælderen foregår under beskyttede forhold. Kooperativet er udstyret med moderne udstyr til at producere topvine. At producere vine fra et areal på 1.700 ha. stiller store logistiske udfordringer til vinificeringsteamet, men Covinca, som er kendt som en af de bedste producenter i området, mestrer denne balance. Audacia-serien er vinificeret af ønolog Ana Becoecha.
Vinen
Audacia Tinto er lavet på 100% Garnacha-druer høstet i Longares-området, hvor jordbunden især består af sten- og kalkaflejringer, med god dræning. Vinstokkene henter således vand og næring i dybden og nyder godt af vinden kaldt “Cierzo”, som hurtigt tørrer vinstokkene efter morgendis og holder dem (og druerne) fri for evt. skimmelangreb. Vinene i serien Audacia laves på udvalgte håndplukkede druer fra de bedste parceller. Vinen er gæret i en uge på moderne temperaturregulerede (24-28 grader) rustfrie ståltanke efterfulgt af 14 dage naturlig bundfældning. Den er aftappet i sin ungdom for at bevare druens aroma og friskhed. Vinen har en flot, blank, rubinrøde farve med lilla skær. I duften finder man Garnachas umiddelbare frugtkarakter med nuancer af kirsebær, brombær og blommer. I smagen har Audacia Tinto en god sprødhed og bid, og samtidig en god velour, som gør den meget harmonisk og vinøs. Det er en meget sympatisk og umiddelbar vin, som man hurtigt kommer til at holde af. Server den til middelhavsinspirerede pasta- eller grønsags- eller kødretter, gerne med fjerkræ, svin eller lam.