Beskrivelse
Fyldig og elegant med røde bær og det er en usædvanlig “vinøs” mousserende vin. Moussen er cremet og harmonisk.
Producenten
Ca’ del Bosco blev grundlagt af Annamaria Clementi Zanella, men firmaets succes hænger i høj grad sammen med hendes søn Maurizio Zanellas arbejde, som er ligeså banebrydende for vinifikationsmetoderne i Franciacorta, som Angelo Gaja har været det i Piemonte. Maurizio har bl.a. indført “berry spa”, hvor samtlige druer vaskes, så de får en så ren gæring som overhovedet muligt. Samtlige propper gennemlyses, så propper med fejl/luftbobler og med for meget sort pigment (der kan relateres til TCA) frasorteres for at undgå fejl på vinen. Man har også indført anvendelsen af “flying tanks” hvor man ved hjælp af tyngdekraften flytter druemosten uden påvirkning fra pumper og anden mekanik.
Denne store ihærdighed, og evige søgen efter nye metoder, der kan forbedre det endelige produkt, er et af Ca’ del Boscos adelsmærker. Man er heller ikke bange for at gå forrest og egne veje. I dag råder Ca’ del Bosco over 160 ha. med en gennemsnitlig alder på vinstokkene på ca. 20 år. Hvert markstykke håndteres, gæres og lagres særskilt.
Distriktet
Franciacortas historie er uløseligt bundet sammen med Ca’ del Bosco. Den starter i 1964, da Annamaria Clementi Zanella køber et lille hus på skråningerne i Erbosco/Franciacorta midt blandt kastanjetræer ca. 50 km. vest for Gardasøen. De første marker bliver beplantet i 1968. Ca’ del Boscos første årgang var 1972, og siden har det været et sandt eventyr. I 1995 opnår området Franciacorta DOCG status. Dette er ikke mindst takket være Ca’ del Boscos evige stræben efter og dedikation til kvalitet. Flere andre producenter er siden kommet til og har gjort Franciacorta til Italiens førende region inden for produktion af mousserede vine.
Vinen
Vinen er lavet på 75% Pinot Nero og 25% Chardonnay. Chardonnayen kommer fra 7 forskellige parceller, hvor vinstokkene er 27 år gamle i gennemsnit, mens Pinot Noir er fra tre parceller, der er 25 år i gennemsnit. Høsten foregår normalt i de sidste 10 dage af august og de første 10 af september. Udbyttet er 7200 kg. pr. hektar, hvilket giver 4250 liter vin (et most-til-frugt ratio på 59%).
Chardonnayen vinificeres ved, at de håndplukkede druer først bliver kodet efter hvilken vinmark, de kommer fra, så de kan håndteres separat. Herefter sker der en selektion og presning af de hele klaser i et afkølet rum. Den alkoholiske gæring sker på temperaturkontrollerede tanke af rustfrit stål, og herefter hviler vinen frem til april året efter. Efter otte måneder blandes de forskellige Chardonnay og Pinot Nero fade i et forhold, så man får det ønskede resultat. Det er en vanskelig og delikat proces, der kræver omhu og erfaring. Herefter lagrer vinen på flasker i gennemsnit 30 måneder sur lie ved en konstant temperatur på 12 grader i underjordiske kældre, inden den dégorgeres iltfrit i et system patenteret af Ca’ del Bosco. Dette gør til, at man kan reducere svovltilsætningen til et absolut minimum. Det lave svovlindhold gør vinen renere og giver den et længere liv.
Vinen har en lyserød, gående mod laksefarvet farve. Duften er dyb og intens med ekspressive noter af jordbær og hindbær og en floral note. Smagen en fyldig og elegant med røde bær, også et strejf af bitre kirsebær, og den er usædvanlig “vinøs” af en mousserende vin at være. Moussen er cremet og vedholdende og giver en harmonisk finish.
Server den til karakterfulde, men ikke for krydrede fiske- og skaldyrsretter. Den kan klare relativt kraftige og intense retter og er ikke kun til forretter eller aperitif. Vil du lave en middag med bobler som gennemgående tema, kan den også bruges til en hovedret som fx f