Beskrivelse
Producenten
Union Vinicola del Este er i dag den vigtigste producent af cava (mousserende) i Valencia, i det østlige Spanien. Huset blev først grundlagt i 2007, hvilket forklarer det absolut topmoderne udstyr, som man råder over. Formålet har lige fra starten været at producere cavaer og vine af højeste kvalitet, med druer hentet nær vinhusets hjemsted, Requena. Her, hvor vintraditionen går ca. 2.000 år tilbage, ligger vinmarkerne ret højt (600-700 m.o.h.) og nyder godt af et klima med store temperatursvingninger mellem dag og nat samt og god afkøling fra Middelhavet, som kun ligger ca. 70 km. væk.
Det er perfekte forhold for druer til mousserende vine, hvor man prioriterer aroma, friskhed og finesse. Union Vinicola del Este henter sine druer både på egne vinmarker og hos vindyrkere, som man har et fast samarbejde med – bl.a. omkring dyrkningsteknikker. En del af vinmarkerne er i dag dyrket økologisk.
Distriktet
Spanien har i de sidste år markeret sig som storproducent af “Cava” vine – mousserende vine, som bliver modnet i “Cava” – det spanske ord for kælder. Det er især Penedès området, som er kendt for dette. Kvaliteten af de mange spanske “Cava” mærker der findes på markedet i Europa, i øvrigt i konkurrence med de italienske, franske og tyske mousserende, varierer meget. Få meget store producenter dominerer markedet med vine, som teknisk set er vellavede, men som ofte mangler karakter og fylde. Derfor bør man interessere sig for nogle af de mindre producenter som prioriterer kvaliteten.
Hemmeligheden bag en god Cava er dels kvaliteten af druerne, dels renhed under hele produktionen, samt tid. En god Cava, Crémant eller Champagne kræver nemlig, at naturen får lov til at arbejde langsomt. En hurtig gæring vil nok betyde færre omkostninger, men samtidig en vin med “grove” bobler og uden finesse.
Anbefales til: Aperitif, Asiatisk, Fisk, Skaldyr