Beskrivelse
Meget charmerende, dyb, frisk med en sart balance mellem de sødmefulde toner i vinen og en næsten grøn citruskarakter, som gør vinen meget appetitlig. Producenten Château de Rayne Vigneau ligger i nærheden af landsbyen Bommes vest for byen Langon og blev klassificeret som 1. Grand Cru Classé i 1855. Rent faktisk vurderede Daney, en af datidens største vinkyndige, Rayne Vigneau som den bedste Sauternes efter Yquem i 1867. Flere kendte ejere var i løbet af det 20- årh. med til at forbedre slottet, og da slottet i 2004 blev købt af CA Grands Crus (ejet af den franske bank Crédit Agricole), blev der yderligere investeret i både markerne og udstyret i kældrene. Som kronen på værket har man sikret sig hjælp fra topønologen for hvidvine, Denis Dubourdieu. Vinmarkerne udgør 80 ha., samlet på en enkelt vinmark på en skråning, som dominerer Sauternes-området. Druefordelingen på markerne er 74 % Sémillon, 24 % Sauvignon og 2% Muscadelle, og vinstokkene er i gennemsnittet 40 år. En af hemmelighederne bag Château de Rayne Vigneaus særlig potentiale siges at stamme fra åen Ciron, som løber forbi slottet og giver ganske særlige betingelser for et makroklima, der sikrer dannelsen af botrytis på druerne. Distriktet Områderne på venstrebredden af Garonne-floden, som producerer søde hvidvine, er klemt inde i det sydlige Graves-distrikt og består egentlig af 3 områder Sauternes, Barsac og Cérons. Selvom de tre distrikter grundlæggende har næsten samme jordbundstype som Graves-området, er det dog de mange små forskelle i undergrunden og i eksponering, som hovedsageligt er årsagen til visse slottes særlige kvalitet. Jordbunden består hovedsageligt af “graves” (småsten), ler, sand og kalk ved overfladen og kalk, graves og ler i undergrunden. Det er faktisk i de områder, hvor der er mest ler og Graves, at man finder de bedste slotte, men det er samtidig de steder, hvor det er mest nødvendigt med en god dræning af jorden for at producere kvalitetsdruer. Generelt finder man en druesammensætning, som giver stor plads til Sémillon (ca. 60%) og Sauvignon (35-40%). Muscadelle er – desværre – efterhånden yderst sjælden. Sauternes vine er meget likorøse, fede men samtidig meget aromatiske og delikate, især når de får lov at modne (gerne 15-20 i de gode årgange). Vinen Madame de Rayne produceres af 1. Cru Classé-slottet Château de Rayne Vigneau og er slottets 2. vin. Når man på et så berømt slot som Rayne Vigneau producerer en 2. vin, må det ses som et ønske om at producere 1. vinen helt på toppen. Man deklassificerer således en del af høsten (eller endda hele høsten) i bestemte årgange. Navnet på 2. vinen på Château Rayne Vigneau er til ære for Madame de Rayne, født Catherine de Pontac, som overtog slottet i 1834 og arbejdede ihærdigt for at bringe vinen blandt de bedste. Druesammensætningen i vinen er klassisk for slottet med ca. 70-75% Sémillon som giver meget parfume, 20-25% Sauvignon Blanc, som bringer struktur og frugt samt 5-10% Muscadelle, der tilfører sarte aromaer. Druerne plukkes ad 5 til 8 omgange, når de optimalt er angrebet af botrytis. Hver plukning bliver gæret separat på fad (50% nye) og standses ved afkøling. Restsødmen giver således vinen dens likorøse karakter. Allerede inden modning på klassiske barriques (225 l.) fortager man en første frasortering, hvor man udvælger de cuvéer, som skal deklassificeres til 2. vinen Madame de Rayne og 3. vinen Clos Abeilley. Typisk bliver 2. vinen modnet i 14-18 måneder i 30-50% nye fade. Generelt er Madame de Rayne mere “feminin” og delikat end storbroderen. Det er en meget charmerende Sauternes, dyb, frisk med en sart balance mellem de sødmefulde toner i vinen og en næsten grøn citruskarakter, som gør vinen meget appetitlig. I eftersmagen fornemmer man samtidig en god tannin, som giver vinen et godt gemmepotentiale.