Beskrivelse
Forbavsende og lækker velour med stor elegance. En stor oplevelse!
Producenten
Domaine Laporte blev grundlagt i 1850 og ligger nær landsbyen Saint-Satur ved floden Loire. Mange generationers vinbønder i familien Laporte fulgte hinanden på ejendommen indtil 1986, hvor den daværende ejer, René Laporte, solgte vinhuset til en god kollega, Bourgeois i Chavignol, for at gå på pension. Familiefirmaet Henri Bourgeois, som i dag styrer produktionen på Domaine Laporte, har produceret vin i Sancerre og Pouilly Fuissé i ikke mindre end 10 generationer, og grundlagde i 2000 Clos Henri Vineyard i Marlborough (New Zealand).
I dag udgør vinmarkerne på Domaine Laporte i alt 30 ha., hvor 80% er beplantet med Sauvignon Blanc og resten med Pinot Noir. Blandt husets vinmarker bør man nævne “Le Rochoy”, en sammenhængende parcel på 8,5 ha. med en undergrund af ren flintsten nær landsbyen Bannay, og “La Comtesse” i Chavignol, en af de mest berømte vinmarker i Sancerre, med en klassisk undergrund af mergel og sten. Den første er kendt for sine klingende rene og mineralske vine, mens den anden giver mere kødfulde og velouragtige Sancerre vine. I dag er samtlige vinmarker på Domaine Laporte godkendt økologiske under kontrol af Agriculture Biologique (AB).
Distriktet
Sancerre hører med til Loire distriktet, selvom området i grunden ligger lidt afsides i forhold til de andre appellationer. Det er sammen med nabodistrikterne Pouilly Fumé og Ménetou-Salon de østligste vinområder i Loire sydøst for byen Orléans. Nogle af de bedste Loire vine kommer herfra.
Årsagen til områdets berømmelse og vinenes generelle høje kvalitet skyldes dels landskabet og jordbunden samt vinbøndernes stolthed over distriktet. Vinmarkerne i Sancerre er anlagt på flotte grus-, flint- og kridtholdige bakker, som gennemskæres af Loirefloden. Mange af dem vender mod solen og er beskyttet mod vinden fra nord. Dette er for eksempel gældende for nogle af de bedste marker i området Chêne Marchand, Chemarin, Clos d´Ervocs, Le Rochoy, La Comtesse og La Moussière.
Vinen
Stedet har været kendt siden romerne som et flintstensbrud under navnet “Rochetum”, noget som forklarer det store indhold af skarpe flintsten på marken i dag. Solvarmen bliver opmagasineret om dagen og afgivet om natten, noget der giver druerne en perfekt modning. Vinificeringen er klassisk for Sancerre-vine med en kølig gæring på ståltanke, efterfulgt af en modning med bundfald til aftapning i juni efter høsten.
Vinmarken giver altid optimalt og hurtigt modne druer, som giver vine med stor fylde, karakter og mineralitet. Domaine Laportes udgave fra denne mark er absolut ingen undtagelse. Farven er lysgylden, med blankt, grønligt skær. I duften afslører Le Rochoy pragtfulde nuancer af hvide blomster (tjørneblomster, jasmin) og eksotiske frugter. I smagen er vinen meget delikat og frisk først, men den udvikler hurtigt røgede toner af flintesten, fedme og stor mineralitet. Den slutter med en forbavsende, lækker velour, men også stor elegance. En stor oplevelse!
Server den til skaldyr (østers, hummerhaler, kammuslinger), til fisk og til fjerkræ eller kalv i lyse saucer.