Beskrivelse
En reel åbenbaring af magten, usædvanligt bredt udtryk for Chardonnay som aldrig mister spændingen. God balance
Producenten
Det var egentlig de vinmarker, som Lucien Leclercs hustru Adèle bragte i medgift, der i 1872 gjorde det muligt for ham at etablere “Domaine Leclerc” i Cumières nær Epernay. I mange år producerede vinhuset domaineaftappede champagner og vine, som man leverede til større firmaer i området. I 1955 udvidede Bertrand Leclerc (4. generation) og hustruen Jacqueline Briant familiens virksomhed til også at omfatte et “négoce”, hvor man købte druer eller vine fra udvalgte nabo-producenter via faste aftaler med disse. Firmanavnet blev samtidigt ændret til “Maison Leclerc-Briant”, og kældrene blev indrettet i de aktuelle bygninger i Epernay.
Bertrand Leclerc bliver stadig husket som den vinproducent i Champagne, der allerede i 1950’erne interesserede sig for en økologisk/biodynamisk produktion, længe forinden man havde defineret lovgivningen omkring disse dyrkningsmetoder. Sønnen Pascal overtog i 1980’erne faderens arbejde og igangsatte en omlægning til økologi/biodynamik på samtlige vinmarker, hvilket resulterede i en officiel økologisk godkendelse i 2004 og en efterfølgende biodynamisk godkendelse i 2008. Efter Pascals alt for tidlige død i 2010 blev firmaet i 2012 købt af et amerikansk ægtepar og nogle af parrets venner fra Champagne, som alle var meget fascinerede af domainets særlige historie og potentiale.
Champagne Leclerc-Briant er med sine 10 hektarer biodynamisk dyrkede vinmarker kendt som det ældste og mest innovative bio-hus i Champagne. Markerne er beliggende i Cumières, Hautvillers, Mareuil sur Aÿ, Bisseuil og Rilly la Montagne – de fleste af dem klassificeret som 1. Cru. De mere end en kilometer lange gange i kælderen bruges til at modne op mod 800.000 flasker. Ud over at producere økologiske/biodynamiske vine er firmaet også kendt for sine fremragende enkeltmarks-champagner fra 1. Cru markerne “La Croisette” og “Chèvres Pierreuses”.
Distriktet
Champagnedistriktet er nok Frankrigs (og verdens) mest berømte distrikt, i passende afstand til Flandren, England og…Paris, som altid har været gode aftagere af Champagne-vine. Historisk set knytter der sig mange myter omkring såvel opfindelsen af Champagne som dens fremstilling.
Geografisk ligger området langt oppe i Nordfrankrig, ca. 150 km. nordøst for Paris og breder sig på departementerne Marne (4/5 af arealet) og Aube samt på få marker i Aisne, Seine-et-Marne og Haute-Marne. Kvaliteten varierer meget fra område til område og fra årgang til årgang, da undergrundens type – især bl.a. dens indhold af kalk – betyder en del, og det samme gør de ret svingende klimatiske forhold (regn, frost…). Håndværket er ligeledes afgørende.