Beskrivelse
Kødfuld med god velour og afrundet tannin og med krydrede toner til sidst.
Producent:
Lemelson Vineyards er beliggende i det område i Oregon, der betragtes som et af de bedste – Yamhill County, og man dyrker i dag 54 ha. – fordelt på 6 forskellige vinmarker. Firmaet blev grundlagt i 1995 af Eric Lemelson – tidligere miljø-advokat, født i New York. Betaget af Oregons storslåede natur og Yamill Countys fantastiske frugtbarhed, flyttede han dertil i 1979. Allerede et par år efter – stadig midt i sine jurastudier – købte han en mindre gård og plantede først frugttræer og senere vinstokke. Fra første dag indførte Eric Lemelson 100% økologisk dyrkning, dels fordi han personligt gik ind for den økologiske tankegang, dels fordi han havde lagt mærke til, at de bedste vine altid kom fra sunde vinmarker, der blev dyrket med respekt for naturen. Kunstgødning og kemikalier kan måske nok give mulighed for på kort sigt at sikre større udbytte til færre penge, men på længere sigt ændres den biologiske balance i vinmarkerne, hvilket ikke er befordrende for produktion af sunde druer og sunde vine. I oktober 2004 blev Lemelson Vineyards officielt godkendt (OTCO) som økologisk producent. Lovgivningen i USA tillader dog kun at anvende betegnelsen ‘økologisk dyrkede druer’ og altså ikke ‘økologisk vin’, hvilket eksempelvis betyder, at man indenfor EU ikke må indregne vinene i de regnskaber, der skal opgøre de økologiske andele.
Distriktet:
Willamette Valley AVA (American Viticultural Area) er med sine ca. 13.500 ha. Oregons største og meste berømte vindistrikt. Det strækker sig fra Colombia River i det nordlige til byen Eugene i det sydlige, og breder sig fra de vestlige bjerge, Oregons Coast Range, til Cascade Mountain mod øst. Her finder man ikke mindre end 200 vinhuse, de fleste samlet vest for floden Willamette River (især i Yamhill County).Området er beskyttet af de vestlige Oregon Coast bjerge mod kølige vinde og regn fra Stillehavet, og byder derfor på et ret mildt klima, med kølige og våde vintre og varme og tørre somre. Området er mest kendt for druer som Pinot Noir, Pinot Gris, Riesling og Chardonnay. Distriktet består selv af seks lokale vindistrikter (AVA): Chehalem Moun- tains, Dundee Hills, Eola-Amity Hills, McMinnville, Ribbon Ridge, og Yamhill-Carlton District.
Vinen
Druerne til denne Pinot Noir kommer udelukkende fra den økologisk dyrkede Stermer Vineyard, som egentligt ligger i det mindre AVA-distrikt Yamhill Carlton, hvor ler-, sten- og kalkaflejringer giver særligt gode forhold til vindyrkning. Selve marken blev i sin tid købt af George og Barbara Stermer i begyndelse af 1950’erne – hvoraf dens navn. Den producerede i mange år pærer og blommer, indtil Eric Lemelson plantede ca. 13 ha. Pinot Noir i 1997-1998. Efter en total afstilkning bliver druerne gæret på rustfrie ståltanke og derefter modnet i 15-16 måneder på 228 l. burgundiske træfade (hvoraf de 40-60% er nye, efter årgangen).I Stermer Pinot Noir finder man genkendelige aromaer af roser, fennikel modne, sorte bær, men også mørke, mineralske toner. I smagen er vinen kødfuld med god velour og afrundet tannin og med krydrede toner til sidst. Med iltning får vinen mere elegante og sarte nuancer, som harmonerer meget fint med strukturen (og de 13-14% i alkohol!).Server den til vildt, okse, lam – gerne tilberedt med skovsvampe eller bær.