Beskrivelse
Kødfuld med god velour og afrundet tannin og med krydrede toner til sidst.
Producent:
Lemelson Vineyards er beliggende i det område i Oregon, der betragtes som et af de bedste – Yamhill County, og man dyrker i dag 54 ha. – fordelt på 6 forskellige vinmarker. Firmaet blev grundlagt i 1995 af Eric Lemelson – tidligere miljø-advokat, født i New York. Betaget af Oregons storslåede natur og Yamill Countys fantastiske frugtbarhed, flyttede han dertil i 1979. Allerede et par år efter – stadig midt i sine jurastudier – købte han en mindre gård og plantede først frugttræer og senere vinstokke. Fra første dag indførte Eric Lemelson 100% økologisk dyrkning, dels fordi han personligt gik ind for den økologiske tankegang, dels fordi han havde lagt mærke til, at de bedste vine altid kom fra sunde vinmarker, der blev dyrket med respekt for naturen. Kunstgødning og kemikalier kan måske nok give mulighed for på kort sigt at sikre større udbytte til færre penge, men på længere sigt ændres den biologiske balance i vinmarkerne, hvilket ikke er befordrende for produktion af sunde druer og sunde vine. I oktober 2004 blev Lemelson Vineyards officielt godkendt (OTCO) som økologisk producent. Lovgivningen i USA tillader dog kun at anvende betegnelsen ‘økologisk dyrkede druer’ og altså ikke ‘økologisk vin’, hvilket eksempelvis betyder, at man indenfor EU ikke må indregne vinene i de regnskaber, der skal opgøre de økologiske andele.
Druerne til denne Pinot Noir kommer fra Meyer Vineyard, som ligger i Dundee Hills AVA, et subdistrikt til Willamette Valley. Meyer Vineyard tilhørte oprindeligt familien Meyer, som siden begyndelsen af 1900-tallet havde dyrket blandt andet blommer og hasselnødder på de i alt 29 ha. Lemelson Vineyards købte hele marken i 2000 og plantede vin på 12 ha. i 2001 og 2007. Den sydvendte mark byder på flere mikroklimaer, pga. af højdeforskel (150-240 m.o.h.), hældning og jordbund hovedsageligt af typen jory og nekia, som er klassiske i området. Meyer Vineyard er næsten udelukkende beplantet med Pinot Noir kloner (Pommard, Wadenswil, 114, 115, 777, 667, 828), men der er også en enkelt parcel med Riesling.
2015 var en meget solrig og tør årgang, som forstærkede vinmarkens tendens til at give meget fyldige og kødfulde vine, med klassiske nuancer af kirsebær, krydderier og flintesten. Til Meyer Vineyard 2015 brugte man Pinot Noir-druer, som blev plukket i begyndelsen af høsten for at prioritere en frisk og aromatisk stil. Efter en skånsom afstilkning af 60% af høsten, og med 40% hele klaser, foregik gæringen på ståltanke med druernes egne gærceller. Vinen blev derefter modnet i 15 måneder på 228 l. burgundiske træfade, hvoraf de 52% var nye og resten 1-4 år gamle. Vinen er økologisk certificeret af Oregon Tilth.
I Meyer Pinot Noir finder man meget aromatiske nuancer af roser, lavendel, kirsebær og blommer, men også røgede toner, vanilje og en smule sort peber. Smagen starter med friske og sprøde toner, men med iltningen udvikler vinen mørkere toner af brombær, chokolade, lakrids og peber. Vinen slutter kødfuld og med en god, afrundet tannin, sprødhed og friske, mineralske toner til sidst. En meget harmonisk Pinot Noir fra Oregon! Server den til vildt, okse eller lam.