Beskrivelse
Friskhed og sprødhed, vinen har en flot harmoni mellem frugt, fylde og kompleksitet. Det er en meget appetitvækkende vin.
Producenten
Château Maucoil ligger ca. 3 km. nord for selve landsbyen Châteauneuf-du-Pape. Dets historie går helt tilbage til romerne, som p.g.a. stedets vandkilde og dets beliggenhed nær Via Agrippa, brugte det som garnisonslejr. Druedyrkningen på Maucoil startede i det 17. årh. og slottet fik hurtigt stor anerkendelse for sine vine. Ifølge eksisterende matrikelkorte på slottet, svarer nogle af de parceller man dyrker i dag til dem man dyrkede oprindeligt. I dag består Château Maucoil af 30 ha. i Châteauneuf-du-Pape, 5 ha. Côtes-du-Rhône og 8 ha. i IGP Pays de Vaucluse. Familien Arnaud overtog slottet i 1995, og siden 2009 er det deres datter Bénédicte Arnaud-Bonnet og hendes mand Charles Bonnet, som står ved roret.
På Château Maucoil holder man fast i de dyrkningsmetoder, man har praktiseret på stedet i flere generationer: Let pløjning, dækning og afdækning af foden på vinstokken, naturlig gødning (får- heste- og algegødning). Sygdom- og insektsangreb bekæmpes kun, når det er absolut nødvendigt og med miljøvenlige teknikker. Slottet dyrker vin efter kontrollerede økologiske teknikker.
Distriktet
Selvom det kan være svært at adskille historien fra legenden, ser det ud til, at dyrkningen af de første vine i området blev sat i gang af paverne i Avignon i begyndelsen af 1300-tallet og især af Pave Clement V (født i Bordeaux) og Pave Jean XXII. Oprindeligt var det først og fremmest hvidvine, der produceredes på skråningen, som lå ved Châteauneuf-Calcernier – pavens ferieslot i nærheden af byen Avignon. Efterhånden overtog rødvinene førstepladsen, og ligesom Hermitage rødvinene i starten blev brugt til at “forbedre” Bordeauxvinene med, blev Châteauneufvinene blandet med Bourgognevinene for at give dem mere styrke.
Châteauneuf-du-Papes rødvine må produceres på 13 forskellige druer efter lovgivningen. Sammensætningen af druerne i vinen er sammen med fremstillingen og jordbundsforholdene den vigtigste faktor for kvaliteten. Druer som Grenache, Syrah, Mourvèdre og Cinsault er dem, som giver de bedste kvaliteter.
Vinen
Côtes-du-Rhône Village Nature er lavet på Grenache (50%) samt Syrah og Carignan druer fra de ældste vinstokke på den økologiskdyrkede parcel på 5 ha., som Château Maucoil ejer syd for Orange, lige på grænsen til Châteauneuf-du-Pape appellationen. Jordbundsforholdet ligner meget Châteauneuf med hovedsageligt ler, kalk, sand og runde aflejringssten. Druerne høstes manuelt ved optimal modning i små kasser af 15 kg. Både gæringen (udelukkende med druernes naturlige gærceller), den malolaktisk gæring og modningen foregår på ståltanke – uden tilsætning af svovl og uden anvendelse af klaring eller filtrering.
Kombinationen af gamle vinstokke, en privilegeret jordbund, den økologiske dyrkning og en naturlig vinificering giver her en ganske karakterfuld og kompleks vin. Côtes-du-Rhône Village Nature har en flot, dyb, rubinrød farve. Duften er liflig, aromatisk og frugtrig, med nuancer af røde bær, blommer, brombær, violer og en smule anis. Friskheden og sprødheden kommer også fint igennem i munden, hvor vinen har en flot harmoni mellem frugt, fylde og kompleksitet. Det er en meget appetitvækkende vin, som er perfekt i sin ungdom, selv om den har tannin nok til nogle års modning.
Vinen vil matche grillet fjerkræ, svinekød eller kalv, gerne med provencalske krydderier. Brug den også til gryderetter med vildt. Også perfekt til milde hvidskimmeloste. Serveres ved 14-16°C.