Beskrivelse
Vinen er mere delikat end kraftig, med en god balance mellem frugtsødme og struktur.
Producenten
Jean-Claude Boisset grundlagde sit vinhus i Gevrey-Chambertin i begyndelse af 1960’erne. Senere flytter Jean-Claude Boisset sit firma til Nuits-St.-Georges, hvor det bliver indrettet i et tidligere nonnekloster. Her, midt i smukke og fredfyldte omgivelser, har man bevaret vinhusets oprindelige dyder: Stil, finesse og elegance, som Jean-Claude Boissets vine i dag er kendt for.
I 2002 blev en af Bourgognes mest anerkendte, unge vinmagere ansat hos Jean-Claude Boisset: Grégory Patriat. Han havde indtil da arbejdet for Hospices de Beaune, Domaine Germain i Chorey-lès-Beaune og hos Lalou-Bize-Leroy i Vosne-Romanée (Domaine Leroy) og anses i dag som en af de absolut bedste vinmagere i Bourgogne. Hans opgave var ikke kun at få firmaet på rette køl igen, efter en periode med svingende kvaliteter i 80’erne og 90’erne, men samtidigt at højne kvalitetsniveauet så meget, at man kunne indtage en plads iblandt de ypperste producenter i Bourgogne. Hans filosofi hviler på, at vinen laves lige så meget på vinmarkerne som i kælderen, og han fordeler derfor sin tid mellem marker og kælder.
Gregory Patriat bruger udelukkende druernes naturlige gærceller og laver sin vin uden tilsætning af enzymer eller tannin, som det ellers er sædvane i dag hos de fleste i Bourgogne. Vinene aftappes alle i kælderen – uden, eller med en ganske let filtrering.
Distriktet
Bourgogne området leverer i dag nogle af de allerbedste vine fra Frankrig både i hvid og rød. I de fleste tilfælde er navnet nok til at tænde julelys i vinelskeres øjne. Historisk set omfatter Bourgogne også Chablis, Macon og Beaujolais.
Kører man sydpå ad Route Nationale 74 fra Dijon til Beaune, skal man se både til højre og venstre. Til højre ligger de kendte kommunevine som Gevrey-Chambertin og Chambolle-Musigny. Her er priserne høje selv hos de små vinbønder. Til venstre ligger der marker, der må nøjes med Appellation Bourgogne Contrôllée, til priser der er mere overkommelige.
Vinen
Bourgogne Rouge “Les Ursulines” laves på Pinot Noir druer som udelukkende kommer fra Côte-de-Nuits i det nordlige Bourgogne. En del af druerne produceres på gamle vinstokke, hvor udbyttet er lavt men koncentrationen til gengæld er meget stor. Druerne høstes i små ventilerede kasser og bliver sorteret på sorteringsbord ved ankomsten til kælderen. Druerne bliver 100% afstilket men ikke mast, således at de er hele når de starter macereringen og gæringen som i alt varer 3 uger i åbne gæringskar, med hyppige omrøringer. Vinen modnes i 10-14 måneder på træfade (228 l.) med max. 10% nye træfade. Vinen bliver aftappet med en let filtrering.