Beskrivelse
Smagen er frugtrig og sprød, med en elegant finish. En meget forfriskende hvidvin.
Distriktet
DO Leyda Valley er en forholdsvis ny (maj 2001) sub-zone af Aconcagua-regionen i Chile. Området ligger ved kysten mod Stillehavet, syd for Casablanca Valley og San Antonio Valley – som Leyda før nærmest var en del af. Stillehavets nærhed med dets kølige Humboldtstrøm har stor indflydelse på klimaet i området, hvor de kølige og ventilerede forhold i et ellers ret lavt område giver gode betingelser for produktion af aromatiske, sprøde og frugtrige vine. De mest anvendte druer er Pinot Noir og Chardonnay, men også Sauvignon Blanc og Syrah giver gode resultater.
Ud over det gunstige klima, giver en fattig undergrund af granitsten, ler og muld en begrænset dræning, og derfor en naturlig begrænsning af udbyttet. Til gengæld fremmer det kvalitet og koncentration i vinene. Vandingskanaler, som blev indrettet af de første seriøse vinproducenter i slutningen af 1990’erne, bringer flere steder vand fra Maipo River, men det er stadig vand, som sætter begrænsning for, hvormange nye vinstokke man kan plante i området.
Producenten
I 1987 besluttede Aurelio Montes og Douglas Murray, der begge allerede havde opbygget lange karrierer inden for vinverdenen, sig for at stifte et vinfirma med den ambition at lave vine i en kvalitet, der ville være et kvantespring fremad i forhold til den tids vine fra Chile. Montes blev allerede fra dag ét synonym med kvalitetsvin fra Chile, og man satsede benhårdt på eksport – og vel at mærke til de kvalitetsbevidste kunder i restauranter og specialvinhandlen.
Montes var de første til at anlægge vinmarker på skråninger som i Europa i Apalta regionen, og man var de første til at plante Syrah druen i Colchagua – eksempler som mange andre sidenhen har fulgt. Den næsten fanatiske besættelse af kvalitet gjorde, at man i 1996 kunne introducere den første “ultra-premium” eller “super-chilener” Montes Alpha M, som er et Bordeaux blend. Sidenhen kom Montes Folly (100% Syrah) i 2000 og senest Purple Angel (92% Carmenère) i 2005.
Winemaker Aurelio Montes har altid ment, at 80% af en god vin kommer fra vinmarkerne, og kun 20% opnås i kælderen. Man arbejder systematisk og struktureret i alle skridt fra vinmark via kælder til den færdige vin. Druerne skal være perfekt modne, da det også giver modne tanniner. Man høster også på det køligst mulige tidspunkt i den tidlige morgenstund – og endog også om natten for at sikre, at druerne bevarer deres friskhed. Herefter følger endnu en sortering af drueklaserne – kun det bedste er godt nok. Til sidst hviler og modner vinen uden nogen form for intervention eller manipulation, under opsyn af deres skytsengle, som de selv mener, er til stede – og ikke kun er på etiketterne…
Vinen
Om den nye vin, man producerede for første gang i årgang 2015 siger Montes’ Chief Winemaker Aurelio Montes: “Med vores nye Sauvignon Blanc Spring Harvest vil vi gerne fejre foråret. Derfor har vi her prioriteret frugtkarakteren og sprødheden, med friske toner af citrus- eller tropiske frugter”.
Druerne er høstet i februar, næsten 60 dage før normalt for at fremme friskhed og frugt. Det kunne gøres ved en reduktion af høstudbyttet og fjernelse af bladene for at fremme modningen. Druerne er høstet tidligt om morgenen, mens de stadig var kølige. Efter en gæring på ståltanke får vinen et kort ophold på sit “lie” (bundfald) for at fremme aroma, frugt og kompleksitet.
I duften finder man friske toner af græs, blade, citrusfrugter og ananas, men også mere eksotiske toner af passionsfrugt, ferskner og jasminblomst. Smagen er frugtrig og sprød, med en elegant finish. En meget forfriskende hvidvin.
Server den til sushi, salater, skaldyr og fisk i lyse saucer, men også til fjerkræ tilberedt efter asiatiske opskrifter.
ANMELDELSER
årgang ’16
Wine & Spirits 90 pts
Years Best New World Sauvignon Blanc / Best Buy
Wine Enthusiast 89 pts