Beskrivelse
Smagen er fint afrundet med god velour, som giver en god friskhed og et godt bid.
Producenten
Campos Góticos bliver i dag betragtet af mange som pioner i Ribera del Duero og var således det første vinhus i området, der plantede vinstokke efter mere bæredygtige metoder og med egne økosystemer. Ved hjælp af økologi og visse biodynamiske arbejdsgange har man skabt både sunde, autentiske og bæredygtige vine af stor kvalitet.
Campos Góticos besidder i dag godt 45 hektar, og jordbunden består hovedsageligt af ler, kalk og sandsten. Der dyrkes udelukkende Tempranillo (Tinta del País). Druesorten er som skabt til jorden i Ribera del Duero og giver ekstremt gode kvaliteter. Med en højde på 850-900 m.o.h. er Campos Góticos’ vinmarker blandt de højest beliggende i området.
I vinmarkerne praktiseres grøn høst, hvor man fjerner de klaser, som ikke er optimalt udviklede. Dermed opnås et væsentligt mindre udbytte – som regel 10-25% mindre pr. hektar, men til gengæld mere koncentrerede druer. En manuel høst giver mulighed for kun at høste de bedste klaser, som straks transporteres til kælderen i små kasser af 16 kilo for at bevare friskheden og undgå oxydering. Hos Campos Góticos foregår gæringen ved hjælp af druernes egen gær, og modningen foregår altid på franske egefade. Alle vine er certificerede økologiske.
DistriktetRibera del Duero ligger i højlandet i det nordlige Spanien syd for byen Burgos og øst for universitetsbyen Valladolid. At Ribera del Duero har ligget i dvale frem til vore dage skyldes bl.a. urbaniseringen, der fandt sted ikke mindst i 1960’erne, hvor befolkningen i stor stil forlod de traditionelle landbrugserhverv og i stedet søgte mod byerne.
Det er floden Duero (som i Portugal hedder Douro), der løber igennem området, som har givet distriktet dens navn. Midt i et område med ekstreme klimatiske omgivelser giver floden en tiltrængt frodighed. Klimaet er med til at give vinbonden et meget lille udbytte, da vinstokkene helt naturligt begrænser frugtsætningen under disse forhold. Til gengæld får man druer med en enorm intensitet og farve. En anden faktor er den meget stenrige jordbund blandet med bl.a. aflejringer fra floden, som giver særligt privilegerede forhold til vindyrkning.
Vinen
Campos Góticos henter Tempranillo druerne til denne “Roble” på deres økologisk/biodynamiskdyrkede vinmarker i Anguix/Roa de Duero nær Burgos, som ligger i en højde af ca. 850-900 m.o.h. Højden giver store forskelle mellem dag- og nattemperaturer, hvilket betyder et længere modningsforløb, men til gengæld druer med stor aroma, smagskoncentration og god balance mellem frugtsødme og syre. Efter en klassisk gæring med druernes egne gærceller på temperaturregulerede ståltanke bliver vinen modnet i 12 måneder på franske egefade (225 l., hovedsageligt brugte). Aftapningen fortages efter en naturlig bundfældning og en meget let filtrering.
“Roble” betyder “eg” på spansk, og selv om Roble 12 Meses (“måneder) har fået 12 måneder på fad, en lang periode for den type vin, er den på ingen måde domineret af træ i stilen. Den har en blank, rubinrød farve med et lilla skær. Duften er meget umiddelbar og aromatisk med lækre, appetitlige nuancer af røde frugter som kirsebær og tyttebær og med iltning en smule blomme. Smagen er fint afrundet, med god velour og lidt “hvalpede” nuancer, som giver en god friskhed og et godt bid. Vinen samler sig fint med lidt iltning og giver mere dybde og harmoni.
En kort iltning på karaffel vil være gavnligt for vinen. Server den til fjerkræ i mørke saucer, til svinekød, lam, okse eller fuglevildt. Også velegnet til hvid- eller rødskimmeloste.