Beskrivelse
En rigtig Barbaresco med en fantastisk intens frugt, stor koncentration og en god fast tannin. Man forbavses ….
Producenten
Angelo GAJA regnes for én af verdens største personligheder indenfor vinbranchen. Han råder i dag over 97 ha. i Piemonte og 76 ha. i Toscana. Vinmarkerne er naturligvis ideelle, men helt afgørende er dog GAJA’s store personlighed og hans kompromisløse kamp for at producere det ypperligste, og han går gerne sine helt egne veje. Bl.a. tog han som helt ung (24 år) det drastiske skridt at reducere udbyttet fra 75/80 hl. pr. ha. til ca. 35 hl. pr. ha. Det havde ingen før ham haft mod til. Hvis han skal nå højere i sine kvaliteter, kommer Robert Parker og andre vinskribenter til at udbygge deres karaktersystemer, da han allerede i dag ligger helt i top!
GAJA’s vine er perler, hvoraf nogle er kostbare som få og andre i grunden ganske fornuftige i pris, især når man tager de flotte kvaliteter i betragtning. GAJA har aldrig været billig, men han byder på oplevelser, hvorom man må sige: “ingen over – og ingen ved siden af”, og der er kvalitet og smagsoplevelser for hver eneste krone!
Distriktet
Både Barbaresco og Barolo har deres inkarnerede tilhængere, selvom entusiasmen for Barbaresco som regel er af nyere dato. Få områder som skråningerne omkring byen Barbaresco er dyrket så intensivt, og da jordbundsforhold og eksponering varierer meget, kan der være store forskelle i stil og kvalitet for vinene fra området. Vinbøndernes kunnen har selvfølgelig også meget at sige.
Vinen
Lavet på Nebbiolo fra normalt 14 af Gajas forskellige vinmarker omkring Barbaresco og Treiso (fra i alt 21,4 ha.), men i årgange som f.eks. 2012 – hvor man ikke producerede “single vineyards” vine – også fra Sorì San Lorenzo, Sorì Tildin and Costa Russi. Høstudbyttet er meget lavt på de ca. 40 år gamle vinstokke, og blandingen fra de forskellige vinmarker giver optimal mulighed for at tilføre vinen balance og kompleksitet. Ligesom for Gaja’s Barolo foretages gæringen i ståltanke. Derefter er vinen modnet i to faser, først 12 måneder i “barriques” (225 l.) og derefter 12 måneder i større træfade.
En rigtig Barbaresco med en fantastisk intens frugt, stor koncentration og en god fast tannin. Man forbavses over, hvorledes man hos Gaja mestrer at forene styrken med en sådan finesse. I visse årgange kan Gaja’s Barbaresco modnes i op til 30 år!
Den er meget anvendelig til stort set alle kødretter: Lam, kalv og oksekød, men på grund af sit dejlige krydderi er den idéel til vildt. Den har absolut krav på et stort glas.