Beskrivelse
Dufter melder om en meget kompleks vin, og det bliver rigeligt bekræftet af smagen, hvor vinen igen viser både sin myndige og strukturerede side men også finesse og charme.
Producenten
I 2009, da den tidligere belgiske advokat Virginie Saverys købte Avignonesi, ét af de mest berømmede vinhuse i Montepulciano, var hendes første beslutning at gå over til en ren biodynamisk dyrkning i alle vinmarker. Dette skete med henblik på at lave endnu mere distinkte, ægte vine med en endnu stærkere karakter. Siden 2011 er firmaets i alt 200 ha., således i overgang til en økologisk godkendelse, som man regner med at opnå i 2016. En spændende udvikling for en af de mest berømte producenter i Montepulciano.
“Vi respekterer arven i Montepulciano, hvor Sangiovese-baserede vine er blevet fremstillet i århundreder, og vi ønsker at bidrage til dens fremtid ved at være den fineste repræsentant for arven, som vi kan være. Vi respekterer den medfødte, oprindelige karakter af hver eneste vin og søger at følge den naturlige evolutionære vej fra jord til kælder, og endelig til flaske. Det forklarer vores nye motto: “Terroir taler, vi lytter!”
Distriktet
Et af de italienske områder, som er meget kendt verden over, er Toscana med sine smukke gamle villaer, sine grønne dale og skove – og ikke mindst sine flotte vinejendomme. Her er landskabet præget af vin og oliven, og når man bliver forkælet med god mad og vin, føler man sig virkelig midt i det italienske paradis på jorden. Vine som Chianti, Montalcino og Montepulciano kommer herfra.
Vinen
Vino Nobile di Montepulciano laves på Sangiovese (Prugnolo Gentile) fra 10-40 år gamle vinstokke på Avignonesis 8 vingårde: Le Capezzine, Lodola and Matracchio, Greppo, I Poggetti, Le Badelle, Banditella og El Grasso. Efter en separat gæring på rustfrie ståltanke, efterfulgt af en malolaktisk gæring bliver vinen modnet i 12 måneder på franske barriques og derefter 6 måneder på store, slavonske fade. Efter aftapningen bliver vinen yderligere modnet i kælderen for en periode af 6 måneder.
Vinen har en meget flot, mørk, blank, rubinrød farve, og duften udvikler sig hurtigt i glasset med både delikate og samtidig eksotiske nuancer af blommer, chokolade og tjære. Dufter melder om en meget kompleks vin, og det bliver rigeligt bekræftet af smagen, hvor vinen igen viser både sin myndige og strukturerede side men også finesse og charme. Det er karakterer af modne, mørke bær, som dominerer med en næsten sart nuance af violer i eftersmagen.
Server den med grillet eller stegt lam eller okse, til vildtretter eller modne oste.