Beskrivelse
En meget lækker, ren, aromatisk, delikat, tør hvidvin med masser af friskhed, umiddelbarhed og karakter.
Producenten
Lenottis vingård ligger i udkanten af byen Bardolino lige ved Gardasøens bred i umiddelbar nærhed af de smukke bakker omringet af vinmarker og oliventræer. Det er netop søen, som giver området sit ganske særprægede mikro-klima, som nærmest er perfekt til vindyrkning.
Kældrene er bygget i fuld harmoni med det smukke landskab og er udstyrede med meget moderne vinificerings- og aftapningsfaciliteter. Men skabelsen af gode vine starter allerede på vinmarkerne, og derfor bruger Lenotti meget tid på dyrkningen og udvælgelsen af vinstokkene. Druerne er høstet separat i de forskellige produktionsområder, og hver parcel bliver vinificeret for sig. Det sidste er ikke bare et tilfældigt markedsføringsnummer men et helt klart valg om at udvikle hvert område, hver parcel eller druekarakter så meget som muligt.
Distriktet
Bianco di Custoza DOC-distriktet (hvidvine) ligger sydøst for Gardasøen i Veneto-området, i kommunen Sommacampagna, hvor man også producerer røde Bardolino vine. Tre hvidvinsdruer er påbudte i Bianco di Custoza-DOC: Trebbiano Toscano (20-45%), Garganega (20-40%) og Trebbianello (5-30%, svarer til Tocai Friulano), men flere andre er tilladte, f.eks. Malvasia Bianca, Riesling Italico, Pinot Bianco, Chardonnay og Manzoni Bianco.
Mens “almindelige” Bianco di Custoza DOC vine skal indeholde min. 9,5% i alkohol, skal vinene være oppe på min. 11% for at kunne bære navnet Bianco di Custoza Superiore. Custoza-vine minder om Soave, med tørhed, sprødhed og mineralitet, men de er ofte lidt mere krydrede og aromatiske. Der findes også mousserende Bianco di Custoza Spumante og søde Bianco di Custoza Passito, lavet på de samme druer.
Vinen
Lenottis Bianco di Custoza er lavet på ikke mindre end 5 druer – Trebbiano Toscano, Tocai Friulano, Garganega, Malvasia og Cortese, som alle er vinificerede særskilt. Vinmarkerne ligger på en jordbund af morænesten ved den sydlige del af Gardasøen. Efter en kort macerering med skind bliver druerne presset og gæret i temperaturregulerede rustfrie ståltanke. Vinen aftappes i sin ungdom.
En meget lækker, ren, aromatisk, delikat, tør hvidvin med masser af friskhed, umiddelbarhed og karakter. Lige til at nyde til lette forretter, salater, skaldyr- og fiskeretter, men også til kylling eller kalv i lyse saucer.