Beskrivelse
Cantine Lenotti Ripasso Le Crosare
Denne vin en meget sammensat vin, hvor man bliver ved med at opdage nye nuancer. Her finder man både toner af kirsebær, brombær, kaffe, chokolade, hasselnød, pomerans og syltede frugter, men også meget delikate og friske toner, som mere går mod det grønne.
Valpolicella vine produceres i Veneto distriktet, som er beliggende i det centrale Norditalien fra lidt vest for Verona til Venedig. Kunst, kultur og arkitektur i området er en historie for sig, som tæller andet og mere end Romeo og Julies stadigt bevarede domiciler og den gamle romerske arena i Verona. Vin produceres overalt – også i lavlandet, men kun vinene fra skråningerne i Classico-områderne har kvalitetsmæssig interesse.
Producenten
Lenottis vingård ligger i udkanten af byen Bardolino lige ved Gardasøens bred i umiddelbar nærhed af de smukke bakker omringet af vinmarker og oliventræer. Det er netop søen, som giver området sit ganske særprægede mikro-klima, som nærmest er perfekt til vindyrkning.
Kældrene er bygget i fuld harmoni med det smukke landskab og er udstyrede med meget moderne vinificerings- og aftapningsfaciliteter. Men skabelsen af gode vine starter allerede i vinmarkerne, og derfor bruger Lenotti megen tid på dyrkningen og udvælgelsen af vinstokkene. Druerne er høstet separat i de forskellige produktionsområder, og hver parcel bliver vinificeret for sig. Det sidste er ikke bare et tilfældigt markedsføringsnummer men et helt klart valg om at udvikle hvert område, hver parcel eller druekarakter så meget som muligt.
Vinen
Et skoleeksempel på en kvalitets Ripasso. Høj alkohol, koncentration, styrke, intensitet og frugtsødme. Et sikkert hit til kraftigere retter.
Mens Amarone og Recioto laves på druer, som har gennemgået en tørring i løbet af vinteren efter høsten, er en “almindelig” Valpolicella lavet klassisk som de fleste rødvine med en masning af druerne umiddelbart efter høsten samt en gæring sammen med skindet mm. Presning foregår først efter endt gæring. Men for “Ripasso-vine” (eller “ripassato” som de også bliver kaldt), benytter man nærmest begge teknikker. Hos Lenotti laves Ripasso ved, at man ved slutningen af gæringen af tørrede druer til Amarone eller Recioto i januar/februar, og når presningen er overstået, hælder noget af det bedste Valpolicella Classico Superiore på den pressede mask og sætter en ny gæring i gang. De anvendte druer fra den første gæring er Corvina (70%), Rondinella (25%) og Molinara (5%). Efter endt gæring bliver vinen yderligere modnet et år på store fade.
Ripasso-teknikken sammensætter karakterer, som både låner eksotiske nuancer fra Amarone-druer, der er angrebet af “den ædle råddenskab”, og samtidig styrke og ungdom fra Valpolicella-druer, som er vinificeret normalt. Derfor er Le Crosare en meget sammensat vin, hvor man bliver ved med at opdage nye nuancer. Her finder man både toner af kirsebær, brombær, kaffe, chokolade, hasselnød, pomerans og syltede frugter, men også meget delikate og friske toner, som mere går mod det grønne.
Prøv den til okse, lamme eller kalvesteg, til vildt – især serveret med tyttebær eller ribs eller til modne oste. Server den ved ca. 18-19 grader.