Beskrivelse
Duft og smag er intens og meget kompleks med nuancer af røde, solmodne frugter, krydderier, vanille og engelsk lakrids. Producenten Caparzo ligger 4-5 km. nordøst for den meget smukke by Montalcino på et sted, der oprindeligt hed Ca’ Pazzo (“den skøres hus”). Produktionspotentialet var enormt på denne ejendom, som havde produceret vin igennem århundreder, men som i løbet af 50’erne og 60’erne var blevet mere end forsømt. Tingene ændrede sig fra 1970, hvor et dynamisk team lod ejendommen gennemgå en total istandsættelse, og hvor de omkringliggende jorder blev nybeplantet med især Sangiovese Grosso men også Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Sauvignon og en smule Traminer. I slutningen af 1990’erne blev ejendommen købt af Elisabetta Gnudi Angelini, som både investerede en del af sin formue og helt klart også sin sjæl i Caparzo. I dag udgør vinmarkerne i alt 90 ha., fordelt på 5 vingårde. Selve huset Caparzo med vinificeringskældre, receptions- og udsalgslokaler samt beboelse, ligger midt i 9 ha. Brunello, 2,5 ha. Cabernet Sauvignon, 3 ha. Chardonnay, Sauvignon og Traminer, 3 ha. Rosso di Montalcino, 1 ha. Sangiovese Sant´Antimo og 1,5 ha. Moscadello. Jorden her er mest sand- og lerholdig. På La Casa, 275 m. over havet finder man 5 ha. Brunello på en fantastisk jordbund (Galestro) af skiffer, ler og sandsten blandet med kalkaflejringer fra havet. Resten af vinmarkerne finder man på La Caduta (længere mod vest, i en højde af 300 m., med samme jordbund som på La Casa), Il Cassero (hvor man ud over 6 ha. Brunello også dyrker Sangiovese, Syrah og Colorino) og San Piero-Caselle sydøst for Montalcino, hvor man ud over Brunello bl.a. også dyrker Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah og Petit Verdot. Caparzo dyrker også 4 ha. med oliventræer. Mere end 40 års vindyrkning på ejendommen har givet teamet bag Caparzo stor erfaring med, hvilke kloner, druesorter og teknikker, der er de bedste for stedet. Den kalkholdige undergrund, som dominerer Caparzos ejendomme, giver koncentrerede vine med fin frugt og finesse. Vinen Brunello “La Casa” kommer fra en sydøstlig vendt parcel på 2 ha. fra en mark på i alt 6 ha., som ligger i en højde af 275 meter. La Casa er kendt for at producere utroligt intense og samtidigt delikate vine pga. en meget særpræget jordbund af sandsten, skifer og havfossiler. Efter en klassisk gæring på tank og en malolaktisk gæring er vinen først modnet i 12 mdr. på franske barriques (225-300 l.) af hvidt eg (durmast) og 24 mdr. på 20 hl. franske fade af samme træ. Vinen flaskelagres mindst 15 måneder inden afskibning. Farven er dyb, mørk og varm rød. Duft og smag er intens og meget kompleks med nuancer af røde, solmodne frugter, krydderier, vanille og engelsk lakrids. Generel holdbarhed: 20 – 30 år afhængig af årgang.