Beskrivelse
Vinen
Med Estate-serien forsøger Montes at producere vine, som har distriktets typicitet og karakter, samtidig med, at de
kan nydes unge og er anvendelige til hverdagsretter. Chardonnay Estate er lavet på 100% Chardonnay primært fra
Curicó Valley, syd for Colchagua, men også fra flere andre distrikter i DO Valle Central. Vinen gæres på ståltanke, og
30% modnes derefter i 6-8 måneder på franske træfade (nye, et år og 2 år gamle), mens resten modnes i samme
periode på ståltanke. Vinen byder derfor på en god harmoni mellem friskhed, frugt, fedme og kompleksitet.
I glasset er vinen gylden med et grønt skær. I duften finder man toner af hvide ferskner, ananas og mango, men også
grape og andre citrusfrugter. Smagen er elegant og cremet med en flot frugt og et diskret strejf af vanilje. Det er en
kompleks men samtidig meget charmerende vin, som man hurtigt kommer til at holde af, og som er meget bredt
anvendelig. Prøv den fx til sydamerikanske specialiteter som Ceviche med laks eller hvid fisk, men også til kraftigere
skaldyrs- eller fiskesupper. Den er også velegnet som aperitif eller til diverse pastaretter.
Distriktet
Central Valley ligger sydvest for byen Santiago og er Chiles absolut største vinområde med distrikter som Maipo,
Rapel, Curico og Maule. Dalene her har blide højdedrag og et klima som ved Middelhavet. Vintrene er regnfulde,
men der falder praktisk talt ingen regn i druernes vækstperiode. Om sommeren varierer temperaturen mellem ca. 30
grader om dagen og 15 grader om natten. Bjergene ved kysten er ret lave og tillader derfor en god afkøling fra havet.
Disse forhold giver vine med en meget frugtrig bouquet, en velafrundet og umiddelbar smag.
Kunsten for mange producenter er at sammenstikke vine med forskellige karakterer til den stil, man gerne vil give
vinen.
Producenten
I 1987 besluttede Aurelio Montes og Douglas Murray, der begge allerede havde opbygget lange karrierer inden for
vinverdenen, sig for at stifte et vinfirma med den ambition at lave vine i en kvalitet, der ville være et kvantespring
fremad i forhold til den tids vine fra Chile. Montes var de første til, som i Europa, at anlægge vinmarker på skråninger
(i Apalta regionen), og man var de første til at plante Syrah-druen (i Colchagua) – eksempler som mange andre
sidenhen har efterlignet.
Winemaker Aurelio Montes har altid ment, at 80% af en god vin er baseret på vinmarkernes beskaffenhed og det
arbejde, der udføres i disse, hvorimod kun 20% kan henføres til arbejdet i kælderen. Man arbejder dog naturligvis
meget systematisk og struktureret i alle processer fra vinmark via kælder til den færdige vin.
” Fra begyndelsen har vores filosofi været at fremstille vine af højeste kvalitet, under hensyntagen til miljø og
mennesker. Vi ønsker at udvikle en bæredygtig kultur i alle faser af produktionen “, siger man hos Montes. Montes
opnåede deres første “National Wine Industry Sustainability Code” certificering i 2011.