Beskrivelse
Det er en meget bredt anvendelig vin.
Producenten
I 1987 besluttede Aurelio Montes og Douglas Murray, der begge allerede havde opbygget lange karrierer inden for vinverdenen, sig for at stifte et vinfirma med den ambition at lave vine i en kvalitet, der ville være et kvantespring fremad i forhold til den tids vine fra Chile. Montes var de første til at anlægge vinmarker på skråninger som i Europa i Apalta regionen, og man var de første til at plante Syrah druen i Colchagua – eksempler som mange andre sidenhen har fulgt.
Winemaker Aurelio Montes har altid ment, at 80% af en god vin kommer fra vinmarkerne, og kun 20% opnås i kælderen. Man arbejder derfor systematisk og struktureret i alle skridt fra vinmark via kælder til den færdige vin.
“Fra start har vores filosofi været at fremstille vine af højeste kvalitet, men det skal være under hensynstagen til miljøet og vores folk. Vi ønsker at udvikle en bæredygtig kultur i alle faser af produktionen.”, siger man hos Montes.
Distriktet
Casablanca Valley er et relativt nyt område inden for vindykning i Chile. Det var først i 1990’erne, at de første vinstokke blev plantet her. Foregangsmændene måtte høste en del foragt fra deres konkurrenter, men da de første vine blev høstet og vinificeret, var man klar over, at der vist her lå nogle muligheder, man havde overset, og i dag laver rigtig mange vin i Casablanca, mest hvidvin og Pinot Noir.
Området ligger lidt afsides mod vest i forhold til Central Valley, hvor vindyrkningen ellers før havde koncentreret sig. Dets udformning som en lang dal vendt nord og syd – afgrænset på den østlige side af en bjergkæde og på den vestlige side af havet – sikrer en god afkøling fra nordenvinden, som suser igennem dalen samt afkøling pga. havets nærhed. Her bliver dagstemperaturen i vinplantens vækstperiode sænket med 8-9 grader i forhold til Central Valley, hvilket giver druerne en længere modning og deraf større frugt og finesse i vinene.
Vinen
Alpha Chardonnay er lavet af Chardonnay (klon 76 og 95), der høstes i hånden i de tidligere morgentimer og transporteres i 300 kg. kasser, således at druerne når vineriet så kølige og ubeskadigede som muligt. Herefter sorteres og afstilkes druerne. Gæringen foregår på ståltanke og 40% af vinen ligger 10-12 måneder på dels nye, dels et år gamle fade.
Det er en meget bredt anvendelig vin, men den er glimrende til laksetatar, hummer og andre skaldyr, modne oste og retter med hvidt kød, som kylling eller svinekød med milde saucer. Server den ved 12-13 grader.