Beskrivelse
Frugtrig og ren, med nuancer af abrikoser og nødder. Den har en god sprødhed og en god balance mellem frugtsødme og tørhed til sidst.
Producenten
Det er 4. generation af familien Cielo, som står bag vinserierne Freschello og Bio Bio (økologisk). Hovedparten af markerne er dyrket konventionelt, dog lægges der større og større vægt på økologisk dyrkning og produktion. Firmaet har nu i 10 år dyrket ca. 60 ha. vinmarker økologisk på Cantine Colli Berici i Veneto (Cielo e Terra). I serien Bio Bio har vi udvalgt makkerparret Chardonnay og Merlot, som er lavet i den umiddelbare og meget charmerende Veneto-stil.
Dyrkning og vinficering kontrolleres efter EU’s økologiske forskrifter (2092/91) af det italienske kontrolorgan, CCPB. Cielo e Terra arbejder samtidigt på at udbrede økologisk dyrkning hos flere af vinbønderne i området, som leverer druer til kooperativet. Et potentiale på 4.000 ha. står til rådighed!
Distriktet
Venetos tradition for at anvende forskellige lokale druer i vinene blev allerede beskrevet i det 1. årh. f. Kr. af romerne, som i øvrigt menes at have indført appassimento teknikken i området med en delvis tørring af druerne inden gæring. Det er ofte netop de såkaldte Ripasso, Amarone eller Recioto vine, man tænker på, når man taler om vinene i Veneto, men området er først og fremmest leverandør af populære, umiddelbare og frugtrige vine som de hvide Soave eller Bianco di Custoza og de røde Bardolino og Valpolicella-vine.
Området ligger syd for Alto Adige-Trentino i Norditalien og strækker sig fra Gardasøen mod vest til byen Venedig mod øst. Det giver store forskelle i dyrkningsforhold, både klima- og jordbundsmæssigt og betyder derfor store stilvariationer. Også mere “beskedne” DOC eller IGT Veneto-vine kan være spændende – alt efter producenten! Der eksperimenteres både med områdets oprindelige druer og med mere “moderne” krydsninger, og man kan derfor blive overrasket med ganske spændende vine, både hvide-, rosé- og rødvine samt mousserende.
Vinen
“Freschello” Spumante Extra Dry er lavet på en af de mest populære druesorter for hvidvine i Veneto, nemlig Garganega. Straks efter høsten bliver druerne skånsomt mast separat og får en kort macerering med skindet, før druerne presses. Mosten gennemgår derefter en gæring i to måneder på tryktank (Charmat-metoden) af rustfrit stål under temperaturregulering.
Spumante Extra Dry (som i italiensk Spumante-lovgivning betyder mindre tør end Brut) har en blank, lysgylden farve med fine og ret vedvarende bobler. Duften er meget åben og aromatisk med toner af akacieblomster, grape og en smule gule ferskner. Smagen er frugtrig og ren, med nuancer af abrikoser og nødder. Den har en god sprødhed og en god balance mellem frugtsødme og tørhed til sidst.
Det er en klassisk tør-halvtør mousserende vin til fx receptioner, aperitif eller haveparty. Den kan også fint serveres til salater, forretter eller til desserter.