Beskrivelse
Sauternes vine er meget likorøse, fede men samtidig meget aromatiske og delikate, især når de får lov at modne
Producenten:
Dourthe blev grundlagt i 1840 af Pierre Dourthe og samler i dag nogle af distriktets mest berømte vinslotte. Det står også bag en af de mest succesfulde vinserier i Bordeaux: Dourthe N°1. Udviklingen er sket skridt for skridt, efterhånden som økonomien tillod det – en fornuft som absolut ikke har forhindret, at man har turde eksperimentere med nye teknikker, både inden for dyrkning, vinificering og markedsføring. I 1929 købte 4. generation af familien Dourthe Château Maucaillou i Moulis og gjorde det til firmaets hovedsæde, tæt forbundet med områdets berømte vinmarker – en filosofi som kom til at præge firmaet siden hen. I 1979 overtog man dyrkning og produktion af Château Belgrave (Haut-Médoc, 5. Grand Cru Classé) og samme år lancerede man med stor succes Bordeaux-vinen ‘Beau-Mayne’. I 2007 besluttede de daværende ejere at knytte sig til familieforetagenet Champagne Alain Thiénot, hvilket bragte firmaets tre Bordeaux-slotte Château De Ricaud (Loupiac), Château Rahoul (Graves) og Château Haut Gros Caillou (Saint-Emilion) til Dourthes fold.
Distriktet:
Områderne på venstrebredden af Garonne-floden, som producerer søde hvidvine, er klemt inde i det sydlige Graves-distrikt og består egentlig af 3 områder Sauternes, Barsac og Cérons. Selvom de tre distrikter grundlæggende har næsten samme jordbundstype som Graves-området, er det dog de mange små forskelle i undergrunden og i eksponering, som hovedsageligt er årsagen til visse slottes særlige kvalitet. Jordbunden består hovedsageligt af ‘graves’ (småsten), ler, sand og kalk ved overfladen og kalk, graves og ler i undergrunden. Det er faktisk i de områder, hvor der er mest ler og Graves, at man finder de bedste slotte, men det er samtidig de steder, hvor det er mest nødvendigt med en god dræning af jorden for at producere kvalitetsdruer.Generelt finder man en druesammensætning, som giver stor plads til Sémillon (ca. 60%) og Sauvignon (35-40%). Muscadelle er – desværre – efterhånden yderst sjælden. Sauternes vine er meget likorøse, fede men samtidig meget aromatiske og delikate, især når de får lov at modne (gerne 15-20 i de gode årgange).