Beskrivelse
Vinen er ret kompleks, med toner af mørke bær, men samtidig med en god finesse. Den slutter meget harmonisk.
Producenten
Jean-Claude Boisset grundlagde sit vinhus i Gevrey-Chambertin i begyndelse af 1960’erne. Senere flytter Jean-Claude Boisset sit firma til Nuits-St.-Georges, hvor det bliver indrettet i et tidligere nonnekloster. Her, midt i smukke og fredfyldte omgivelser, har man bevaret vinhusets oprindelige dyder: Stil, finesse og elegance, som Jean-Claude Boissets vine i dag er kendt for.
I 2002 blev en af Bourgognes mest anerkendte, unge vinmagere ansat hos Jean-Claude Boisset: Grégory Patriat. Han havde indtil da arbejdet for Hospices de Beaune, Domaine Germain i Chorey-lès-Beaune og hos Lalou-Bize-Leroy i Vosne-Romanée (Domaine Leroy) og anses i dag som en af de absolut bedste vinmagere i Bourgogne. Hans opgave var ikke kun at få firmaet på rette køl igen, efter en periode med svingende kvaliteter i 80’erne og 90’erne, men samtidigt at højne kvalitetsniveauet så meget, at man kunne indtage en plads iblandt de ypperste producenter i Bourgogne. Hans filosofi hviler på, at vinen laves lige så meget på vinmarkerne som i kælderen, og han fordeler derfor sin tid mellem marker og kælder.
Gregory Patriat bruger udelukkende druernes naturlige gærceller og laver sin vin uden tilsætning af enzymer eller tannin, som det ellers er sædvane i dag hos de fleste i Bourgogne. Vinene aftappes alle i kælderen – uden, eller med en ganske let filtrering.
Distriktet
Bourgogne området leverer i dag nogle af de allerbedste vine fra Frankrig både i hvid og rød. I de fleste tilfælde er navnet nok til at tænde julelys i vinelskeres øjne. Historisk set omfatter Bourgogne også Chablis, Macon og Beaujolais.
Kører man sydpå ad Route Nationale 74 fra Dijon til Beaune, skal man se både til højre og venstre. Til højre ligger de kendte kommunevine som Gevrey-Chambertin og Chambolle-Musigny. Her er priserne høje selv hos de små vinbønder. Til venstre ligger der marker, der må nøjes med Appellation Bourgogne Contrôllée, til priser der er mere overkommelige.
Vinen
Bourgogne Rouge “Nature d’ Ursulines” laves på Pinot Noir druer som udelukkende kommer fra parcellen “Peit Chaillot” i Premeaux-Prissey i Nuits-Saint-Geaorges kommunen, i det nordlige Bourgogne. Vinstokkene på parcellen er over 60 år gamle, og udbyttet er derfor meget begrænset, men koncentrationen til gengæld meget stor. Druerne høstes i små ventilerede kasser af 20 kg. og bliver sorteret på sorteringsbord ved ankomsten til kælderen. Druerne bliver 100% afstilket men ikke mast, således at de er hele når de starter macereringen og gæringen som i alt varer 3 uger i åbne gæringskar, med hyppige omrøringer, foretages uden anvendelse af svovl – derved betegnelsen “Nature”.
Vinen modnes i 16 måneder på træfade (228 l.) med 50% nye træfade. Vinen bliver aftappet uden forudgående klaring og med en let filtrering.
Bourgogne Rouge “Nature d’ Ursulines” har en blank, mørkerød farve med lilla skær. I duften finder man krydrede toner af mørke kirsebær, solbær og læder. Med luft udvikler vinen sine mere umiddelbare, frugtrige nuancer. I smagen er vinen ret kompleks, igen med toner af mørke bær, men samtidig med en god finesse. Den slutter meget harmonisk.