Beskrivelse
Er tør og sprød, med god velour og kompleksitet, men det er finessen, som vinder til sidst.
Producenten
Jean-Claude Boisset grundlagde sit vinhus i Gevrey-Chambertin i begyndelse af 1960’erne. Senere flytter Jean-Claude Boisset sit firma til Nuits-St.-Georges, hvor det bliver indrettet i et tidligere nonnekloster. Her, midt i smukke og fredfyldte omgivelser, har man bevaret vinhusets oprindelige dyder: Stil, finesse og elegance, som Jean-Claude Boissets vine i dag er kendt for.
I 2002 blev en af Bourgognes mest anerkendte, unge vinmagere ansat hos Jean-Claude Boisset: Grégory Patriat. Han havde indtil da arbejdet for Hospices de Beaune, Domaine Germain i Chorey-lès-Beaune og hos Lalou-Bize-Leroy i Vosne-Romanée (Domaine Leroy) og anses i dag som en af de absolut bedste vinmagere i Bourgogne. Hans opgave var ikke kun at få firmaet på rette køl igen, efter en periode med svingende kvaliteter i 80’erne og 90’erne, men samtidigt at højne kvalitetsniveauet så meget, at man kunne indtage en plads iblandt de ypperste producenter i Bourgogne. Hans filosofi hviler på, at vinen laves lige så meget på vinmarkerne som i kælderen, og han fordeler derfor sin tid mellem marker og kælder.
Gregory Patriat bruger udelukkende druernes naturlige gærceller og laver sin vin uden tilsætning af enzymer eller tannin, som det ellers er sædvane i dag hos de fleste i Bourgogne. Vinene aftappes alle i kælderen – uden, eller med en ganske let filtrering.
Distriktet
Bourgogne området leverer i dag nogle af de allerbedste vine fra Frankrig både i hvid og rød. I de fleste tilfælde er navnet nok til at tænde julelys i vinelskeres øjne. Historisk set omfatter Bourgogne også Chablis, Macon og Beaujolais.
Kører man sydpå ad Route Nationale 74 fra Dijon til Beaune, skal man se både til højre og venstre. Til højre ligger de kendte kommunevine som Gevrey-Chambertin og Chambolle-Musigny. Her er priserne høje selv hos de små vinbønder. Til venstre ligger der marker, der må nøjes med Appellation Bourgogne Contrôllée, til priser der er mere overkommelige.
Vinen
Hautes-Côtes de Nuits Blanc laves på Chardonnay druer, som kommer fra Jean-Claude Boissets økologiskdyrkede vinmarker i Hautes-Côtes de Nuits. Druerne høstes, når de er optimalt modne – normalt i oktober i disse højtbeliggende vinmarker – i små ventilerede kasser af 20 kg. for at undgå masning og oxydering under den korte transport til kælderen. Efter en yderligere selektering på et sorteringsbord, bliver druerne afstilket og skånsomt presset. Mosten overføres direkte til træfade (228 l.) uden nogen form for bundfældning, så de tunge smagsgivende stoffer fra druerne (“lie”) kommer med i gæringen, inkluderet druernes egen gærceller. Gæringen, efterfulgt af en malolaktisk gæring tager i alt 10 måneder. Processen er lang, men giver en usædvanlig intens vin. Til sidst bliver vinen modnet i 16 måneder på samme type fade, hvor 10% af dem er nye, og alle er kun let ristet under fremstillingen, dette for at prioritere aroma og finesse i vinen. Aftapningen foregår med en meget let filtrering.
Vinen har en blank, gylden farve med grønligt skær. I duften finder man lækre, umiddelbare og frugtrige aromaer af grape og lime, men vinens intensitet og mineralitet kommer hurtigt frem med lidt iltning i glasset. Smagen er tør og sprød, med god velour og kompleksitet, men det er finessen, som vinder til sidst. Man fornemmer opholdet på træfade, men både frugtkarakteren og den flotte mineralitet pakker den godt ind. En meget vellavet Hautes-Côtes de Nuits Blanc!
Server den til skaldyr- og fiskeretter (gerne bisque eller supper), men også til fjerkræ eller hvidt kød i lyse saucer.