Beskrivelse
En meget sammensat og intens champagne med spændende aromaer, tørrede abrikoser, honning og akacieblomst. Meget lang og delikat eftersmag.
Producenten
Ved siden af de adskillige millioner flasker, som de store champagnefirmaer producerer årligt, må Jean Vesselles årlige produktion på ca. 80.000 flasker siges at være beskeden. Lidt kan være meget godt i området, og blandt champagnekendere anses familieforetagendet Jean Vesselle for at være en af de dygtigste “Récoltants-manipulants”, en producent som selv vinificerer de druer, han producerer, og ikke bare sælger dem videre til et større firma.
Beliggende i byen Bouzy, som især er kendt for den gode kvalitet af Pinot Noir druen, var det lille familiefirma Jean Vesselle op til begyndelsen af det 20. årh. kendt for produktion af fremragende rødvine på Pinot Noir, mens Chardonnay og Pinot Meunier druer blev solgt videre til store producenter. Som mange andre producenter i Champagne så Vesselle i Bouzy alle vinmarker, som ikke var blevet ødelagt af vinlusen Phylloxera, blive udslettet af første verdenskrigs kamphandlinger på stedet. Man genopbyggede derfor alle vinmarker i 1921 og begyndte i 1928 og 1929, som var nogle kæmpe produktionsårgange, at producere fremragende druer. Den økonomiske situation gjorde det imidlertid umuligt at sælge disse druer, og Jean Vesselles bedstefar begyndte derfor selv at lave Champagne. Jean Vesselles far fortsatte produktionen af Champagne men solgte ca. 30-60% af drueproduktionen. Da Jean overtog firmaet, besluttede han at lave Champagne af hele produktionen af druer.
Efter Jean Vesselles død midt i 90’erne, er det datteren Delphine Vesselle, som i dag står ved roret. Firmaets nuværende 11 ha. er udelukkende beplantede med Pinot Noir (90%) og Chardonnay.
Distriktet
Champagnedistriktet er nok Frankrigs (og verdens) mest berømte distrikt, i passende afstand til Flandren, England og…Paris, som altid har været gode aftagere af Champagne-vine. Historisk set knytter der sig mange myter omkring såvel opfindelsen af Champagne som dens fremstilling.
Geografisk ligger området langt oppe i Nordfrankrig, ca. 150 km. nordøst for Paris og breder sig på departementerne Marne (4/5 af arealet) og Aube samt på få marker i Aisne, Seine-et-Marne og Haute-Marne. Kvaliteten varierer meget fra område til område og fra årgang til årgang, da undergrundens type – især bl.a. dens indhold af kalk – betyder en del, og det samme gør de ret svingende klimatiske forhold (regn, frost…). Håndværket er ligeledes afgørende.
Vinen
Prestige Millésime er lavet på 70% Pinot Noir og 30% Chardonnay, som kommer fra ca. 30 års gamle vinstokke i Bouzy området. Kun de bedste druer fra en enkelt topårgang er anvendt til dette Cuvée, og når vinen er klar efter den første gæring, laver man yderligere en sortering af de bedste vine, der så anvendes til Prestige Millésime. Vinen er gæret på flaske i 6 år og er “doseret” med 7 g. sukker/liter. Det lange ophold på flaske med vinens naturlige bundfald (lie) sikrer vinen mere kompleksitet, aroma og charme.
Prestige Millésime er en meget sammensat og intens champagne med spændende aromaer i duften: Tørrede abrikoser, honning, akacieblomst og kageværk. Mange af disse elementer fortsætter i smagen, hvor vinen også viser sin maskulinitet men samtidig en meget lang og delikat eftersmag.
Det er en perfekt Champagne til fest og receptioner eller i løbet af et måltid til fiske- eller skaldyrsretter, gerne med krydrede eller eksotiske toner.