Beskrivelse
Kraftig og fyldig vin med elementer af blommer, ribs og kaffe og vanilje. Meget velkomponeret struktur med modne, runde og bløde tanninner.
Distriktet
Vindyrkningen i Argentina er ikke et moderne påfund, for det hele startede i begyndelsen af 1500-tallet, hvor spanske bosættere kom til landet sandsynligvis medbringende deres egne vinstokke. Men det var først i perioden fra 1530 til 1550, at man kunne begynde at producere spændende vine med druekerner importeret fra Peru og især Chile.
Takket være munkenes kæmpe anlægsarbejde – f.eks. udgravning af vandingskanaler – ved foden af Andesbjergene blev områder som Mendoza, San Juan, San Luis og La Rioja ret hurtigt nogle af de vigtigste distrikter i Argentina. De europæiske druesorter kom først til Argentina mellem 1885 og 1910, da flere bølger af indvandrere fra Spanien, Italien og Frankrig kom til landet med deres egne – gennemprøvede – druesorter.
Producenten
Det var tilbage i 2001, at Aurelio tog springet over Andesbjergene og grundlagde Kaiken i Mendoza, Argentina. Ambitionen var at kombinere det utrættelige fokus på kvalitet, der har gjort vinene i en klasse for sig, med det unikke terroir og spændende muligheder i Argentina og således forene det bedste fra både Chile og Argentina.
Winemaker Aurelio har altid ment, at 80% af en god vin kommer fra vinmarkerne, og kun 20% opnås i kælderen, og hos Kaiken har det betydet, at man har påbegyndt en proces hvor biodynamik og bæredygtighed spiller en langt større rolle. De ønsker således at udvikle Kaiken fra at være 1/3 biodynamisk til 2/3 biodynamisk i 2016. I 2017 tilstræber man at være 100% biodynamisk.
“At arbejde med de biodynamiske principper i marken gør dig mere menneskelig. Du kan være 100% økologisk og stadig fungere som en computer” – Aurelio
Vinen
Vinen er lavet på Cabernet Sauvignon og Malbec fra udvalgte parceller i over 1000 meters højde i Uco Valley, hvor hovedparten af stokkene er plantet for over 50 år siden. Høsten foregår i hånden med et udbytte på 7,5 ton pr. hektar, og druerne sorteres manuelt. Efter gæringen lagres vinen på nye og brugte franske barriques i 12 måneder.
Vinen har en dyb rød farve. I duften finder man modne røde bær, tobak og krydderurter. I munden er det en kraftig og fyldig vin med elementer af blommer, ribs og kaffe og vanilje. En vin med en meget velkomponeret struktur med modne, runde og bløde tanninner.
Server vinen ved 18-20 grader til fx rødt kød, gerne med krydret sauce, til lam – gerne grillet, men den er også qua dens blødhed god til cremede oste.