Beskrivelse
Er ret kompleks, med god velour og en god balance mellem frugtsødme, struktur og alkohol.
Producenten
Det var tilbage i 2001, at Aurelio tog springet over Andesbjergene og grundlagde Kaiken i Mendoza, Argentina. Ambitionen var at kombinere det utrættelige fokus på kvalitet, der har gjort vinene i en klasse for sig, med det unikke terroir og spændende muligheder i Argentina og således forene det bedste fra både Chile og Argentina.
Winemaker Aurelio har altid ment, at 80% af en god vin kommer fra vinmarkerne, og kun 20% opnås i kælderen, og hos Kaiken har det betydet, at man har påbegyndt en proces hvor biodynamik og bæredygtighed spiller en langt større rolle. De ønsker således at udvikle Kaiken fra at være 1/3 biodynamisk til 2/3 biodynamisk i 2016. I 2017 tilstræber man at være 100% biodynamisk.
“At arbejde med de biodynamiske principper i marken gør dig mere menneskelig. Du kan være 100% økologisk og stadig fungere som en computer” – Aurelio
Distriktet
Vindyrkningen i Argentina er ikke et moderne påfund, for det hele startede i begyndelsen af 1500-tallet, hvor spanske bosættere kom til landet sandsynligvis medbringende deres egne vinstokke. Men det var først i perioden fra 1530 til 1550, at man kunne begynde at producere spændende vine med druekerner importeret fra Peru og især Chile.
Takket være munkenes kæmpe anlægsarbejde – f.eks. udgravning af vandingskanaler – ved foden af Andesbjergene blev områder som Mendoza, San Juan, San Luis og La Rioja ret hurtigt nogle af de vigtigste distrikter i Argentina.De europæiske druesorter kom først til Argentina mellem 1885 og 1910, da flere bølger af indvandrere fra Spanien, Italien og Frankrig kom til landet med deres egne – gennemprøvede – druesorter.
Vinen
Vinen er lavet på Chardonnay fra udvalgte parceller i over 1000 meters højde i Uco Valley (Gualtallary-området). Høsten foregår i hånden med en hård selektering af klaserne og druer transporteres hurtigt til kælderen i små kasser for at undgå masning. Ved ankomsten til kælderen bliver 1/3 af druerne skindmacereret i 6 timer ved 8ºC inden gæringen, mens resten presses med det samme og sættes i gæring. Efter de to vine er blevet blendet bliver 65% af vinen modnet på ståltanke, mens de resterende 35% modner på franske træfade. Aftapningen foregår efter en naturlig bundfældelse og en let filtrering.
Vinen har en flot, gyldengrønne farve og i duften finder man aromatiske, parfumerede eksotiske toner af mango, passionsfrugt og gule fersken. Her afsløres også lidt “crème brûlée” stil (vanilje, karamel) fra opholdet på træ. Smagen er ret kompleks, med god velour og en god balance mellem frugtsødme, struktur og alkohol. Med lidt iltning udvikler vinen mere elegante toner.
En klassisk Chardonnay til skaldyr- og fiskeretter, gerne med lyse saucer. Prøv den også til gedeost.