Beskrivelse
Toner af brombær, solbær, lakrids, sortpeber, blandet med rosmarin og timian. Vinen slutter fint afrundet og harmonisk.
Producenten
I 2001 tog Montes, der havde sat Chile på det vinøse verdenskort inden for kvalitetsvin, springet over Andesbjergene og grundlagde Kaiken i Mendoza, Argentina. Ambitionen var at kombinere det utrættelige fokus på kvalitet, der havde ført Montes-vinene i Chile op i en klasse for sig selv, med det unikke terroir i Argentina og således forene det bedste fra begge lande.
Winemaker Aurelio Montes har altid ment, at 80% af en god vin er baseret på vinmarkernes beskaffenhed og det arbejde, der udføres i disse, hvorimod kun 20% kan henføres til arbejdet i kælderen, og hos Kaiken har det betydet, at man har påbegyndt en proces, hvor biodynamik og bæredygtighed spiller en langt større rolle.
“At arbejde med de biodynamiske principper i marken gør dig mere menneskelig. Du kan være 100% økologisk og stadig fungere som en computer” – Aurelio Montes
Distriktetet
Vindyrkningen i Argentina er bestemt ikke af nyere dato, for det hele startede i begyndelsen af 1500-tallet, hvor spanske bosættere kom til landet sandsynligvis medbringende deres egne vinstokke. Men det var først i perioden fra 1530 til 1550, at man kunne begynde at producere spændende vine med druekerner importeret fra Peru og især Chile.
Takket være munkenes kæmpe anlægsarbejde, f.eks. udgravning af vandingskanaler ved foden af Andesbjergene, blev områder som Mendoza, San Juan, San Luis og La Rioja ret hurtigt nogle af de vigtigste distrikter i Argentina. De europæiske druesorter kom først til Argentina mellem 1885 og 1910, da flere bølger af indvandrere fra Spanien, Italien og Frankrig kom til landet med deres egne, gennemprøvede druesorter.
Vinen
Vinen er lavet på druer som hentes i Mendoza, Malbec (80%) fra Vistaflores, Bonarda fra Tupungato og Petit Verdot i Agrelo. Markerne ligger i en højde mellem 950 m. og 1.400 m. Vinmarkerne er udvalgt fordi de giver nogle af de mest drue-typiske vine. Høsten foregår manuelt og druerne transporteres til vingården i små kasser af 10 kg. for at undgå masning. De tre druesorter vinfificeres separat. Både den alkoholiske- og den malolaktiskgæring foregår på ståltanke og vinen lagres derefter på nye og brugte franske barriques i 10 måneder.Selv om både den dyb, mørk, rubinrøde farve og de krydrede og frugtrige toner i duften melder om en kraftig og kødfuld vin, byder vinen også på mange subtile detaljer og stor elegance. Her finder man toner af brombær, solbær, lakrids, sortpeber, blandet med rosmarin og timian. Vinen slutter fint afrundet og harmonisk. Men tag ikke fejl: Vinen har tannin, struktur og frugt nok til flere års lagring.Server vinen til fx kalv, okse eller lam i mørke saucer eller til cremede, hvidskimmeloste. Prøv den også til en chokolade/nøddekage. Serveringstemperatur: 16-18ºC. 2-3 timer på karaffel inden servering.