Beskrivelse
Producent
Med mere end 200 års erfaring og 12 ha. vinmarker i et af de allerbedste dyrkningsområder i det sydlige Alsace er Kuentz- Bas en producent, der nyder høj anseelse i Alsace. Vingården ligger sydvest for Colmar, i landsbyen Husseren-les-Châteaux Alsaces højest beliggende vinproducerende landsby. Vinmarkerne ligger primært mellem Husseren-les-Châteaux og nabolandsbyen Eguisheim (bl.a. Grand Cru Eichberg og Pfersigberg), men også i Ingersheim (Grand Cru Florimont) og Ribeauvillé (Grand Cru Kirchberg og Geisberg) har Kuentz-Bas nogle af sine mest betydende vinmarker, som tilmed hører til blandt de absolut bedste i Alsace.Siden 2004, hvor familiefirmaet Jean-Baptiste Adam fra Ammerschwihr overtog driften af Kuentz-Bas, er man på ejendommen gået over til ren biodynamisk dyrkning, og siden den officielle godkendelse i 2007 bærer alle vine fra egne marker derfor navnet Trois Châteaux (efter de tre slotsruiner på toppen af bjerget bag landsbyen) foruden det økologiske segl, Agriculture Biologique (AB) samt det biodynamiske segl Demeter. Det var den daværende kældermester, Samuel Tottoli, som med stor succes forestod overgangen til den biodynamiske dyrkning, og hvor han igennem sine 13 år hos Kuentz-Bas sikrede en fortsat stabil og høj kvalitet. Midt i 2017 gav han således ansvaret videre til sin ven Olivier Raffin, som tidligere bl.a. har været vinmager for Caves de Kientzheim. Også han brænder for den økologiske og biodynamiske tankegang.
Distriktet
Alsace er et af de franske vinområder, som gennem mange år har været genstand for stor opmærksomhed – og absolut ikke uden grund. Området er noget af det smukkeste og mest idylliske, man kan forestille sig. Vinmarkerne ligger for foden af bjergkæden Vogeserne (Les Vosges) og danner en fin baggrund for de mange hyggelige landsbyer, som findes langs ‘Route du vin’ – vinvejen i Alsace.Vogeserne yder læ og beskyttelse til vinmarkerne, og området har således både den laveste nedbørsmængde og de fleste solskinstimer i Frankrig. I området finder man mange vinkooperativer, nogle bedre end andre, men der er ingen tvivl om, at det er de mange små familieforetagender, der er både hjertet og sjælen i Alsace. Det er blandt disse ofte små producenter, man finder perlerne.
Vinen
Blandt Alsace kendere har Pinot Gris altid været på toppen, og for mange bliver den betragtet som den største af alle vine i Alsace. Det er i hvert fald helt klart den mest alkoholrige Alsace vin men samtidig en vin, som kan være utroligt charmerende. Der er harmoni mellem styrke, fedme, krydderi og sødme på den ene side og sprødhed, friskhed og tørhed på den anden side. Det er ganske enestående hos de gode Pinot Gris vine. Kuentz-Bas er netop kendt for at producere fremragende Pinot Gris-vine.Pinot Gris er en kraftig men samtidig delikat hvidvin med en eksotisk, krydret bouquet og smag. Vinen har en perfekt balance mellem dens naturlig eksotisk og helstøbt karakter og dens finesse og sprødhed. Den er velegnet som apéritif og er som skabt til “foie gras” eller til blåskimmelost men vil også sagtens kunne bruges til øst inspirerede fiske- eller fjerkræretter. Serveringstemperatur: ca. 8-10 grader.