Beskrivelse
Er meget karakterfuld og kompleks. Friske toner af krydderurter, markblomster, pebermynte og citrusfrugter og røde bær. Den slutter elegant.
En stor oplevelse!
Producenten
Det var egentlig de vinmarker, som Lucien Leclercs hustru Adèle bragte i medgift, der i 1872 gjorde det muligt for ham at etablere “Domaine Leclerc” i Cumières nær Epernay. I mange år producerede vinhuset domaineaftappede champagner og vine, som man leverede til større firmaer i området. I 1955 udvidede Bertrand Leclerc (4. generation) og hustruen Jacqueline Briant familiens virksomhed til også at omfatte et “négoce”, hvor man købte druer eller vine fra udvalgte nabo-producenter via faste aftaler med disse. Firmanavnet blev samtidigt ændret til “Maison Leclerc-Briant”, og kældrene blev indrettet i de aktuelle bygninger i Epernay.
Bertrand Leclerc bliver stadig husket som den vinproducent i Champagne, der allerede i 1950’erne interesserede sig for en økologisk/biodynamisk produktion, længe forinden man havde defineret lovgivningen omkring disse dyrkningsmetoder. Sønnen Pascal overtog i 1980’erne faderens arbejde og igangsatte en omlægning til økologi/biodynamik på samtlige vinmarker, hvilket resulterede i en officiel økologisk godkendelse i 2004 og en efterfølgende biodynamisk godkendelse i 2008. Efter Pascals alt for tidlige død i 2010 blev firmaet i 2012 købt af et amerikansk ægtepar og nogle af parrets venner fra Champagne, som alle var meget fascinerede af domainets særlige historie og potentiale.
Champagne Leclerc-Briant er med sine 10 hektarer biodynamisk dyrkede vinmarker kendt som det ældste og mest innovative bio-hus i Champagne. Markerne er beliggende i Cumières, Hautvillers, Mareuil sur Aÿ, Bisseuil og Rilly la Montagne – de fleste af dem klassificeret som 1. Cru. De mere end en kilometer lange gange i kælderen bruges til at modne op mod 800.000 flasker. Ud over at producere økologiske/biodynamiske vine er firmaet også kendt for sine fremragende enkeltmarks-champagner fra 1. Cru markerne “La Croisette” og “Chèvres Pierreuses”.
Distriktet
Champagnedistriktet er nok Frankrigs (og verdens) mest berømte distrikt, i passende afstand til Flandren, England og…Paris, som altid har været gode aftagere af Champagne-vine. Historisk set knytter der sig mange myter omkring såvel opfindelsen af Champagne som dens fremstilling.
Geografisk ligger området langt oppe i Nordfrankrig, ca. 150 km. nordøst for Paris og breder sig på departementerne Marne (4/5 af arealet) og Aube samt på få marker i Aisne, Seine-et-Marne og Haute-Marne. Kvaliteten varierer meget fra område til område og fra årgang til årgang, da undergrundens type – især bl.a. dens indhold af kalk – betyder en del, og det samme gør de ret svingende klimatiske forhold (regn, frost…). Håndværket er ligeledes afgørende.
Vinen
Champagne Brut “Les Chèvres Pierreuses” laves på en sammensætning af Pinot Noir, Chardonnay og Pinot Meunier, som hentes på en enkelt 1. Cru-parcel på 2,8 ha. i Cumières. Dens lidt særprægede navn afslører markens stenholdige jordbund, hvor geder før i tiden blev sendt til græsning. Herfra opnår man altid vine, som er meget mineralske og “præcise”. Længden af den anden gæring på flaske (champagnisering) er ekstrem lang – normalt ca. 7 år, noget som giver en perfekt dannelse af små, meget vedvarende bobler. Dosagen (tilsætning af sukkerlikør) er på 4 g. sukker/liter.
“Les Chèvres Pierreuses” har en flot, gylden farve med meget vedvarende og fine bobler. Duften er virkelig sammensat og indtagende, med komplekse nuancer af fennikel, peber og citronmelisse, men også mere sødmefulde toner af modne frugter som kirsebær, hindbær og ferskner. Også smagen er meget karakterfuld og kompleks. Her finder man friske toner af krydderurter, markblomster, pebermynte og citrusfrugter, men også karakter af røde bær. Den slutter mineralsk og elegant. En stor oplevelse!
Serveres til de bedste gastronomiske kreationer med skaldyr eller fisk.