Beskrivelse
0En god sprødhed og bid og eftersmagen afslører spændende næsten “smørrede” toner af hasselnød. Producenten Når man disponerer over 214 ha. af Champagneområdets bedste vinmarker – oven i købet klassificerede som “Premier og Grand Cru” – og næsten kan være selvforsynende med druer fra år til år, er man uden tvivl i en privilegeret situation. Men privilegiet er ikke noget, man kommer let til. Huset Louis Roederer dækker selv 80-85% af sit behov med druer fra egne marker, der er harmonisk fordelt i de 3 bedste regioner i Champagne: Montagne de Reims, Vallée de la Marne og Côte des Blancs. 97% af Louis Roederers vinmarker er klassificerede som Grand Cru eller Premier Cru. Samme fordeling findes i de opkøbte druer fra Bouzy og Ambonnay, og begge giver helt klart kvalitetsmuligheder. I løbet af de seneste mange år har Champagne Louis Roederer givet større og større plads til bæredygtighed og til biodynami. Louis Roederer har allerede opnået prædikatet DEMETER (biodynami) for de vinmarker, som producerer druer til Cristal. Distriktet Champagnedistriktet er nok Frankrigs (og verdens) mest berømte distrikt, i passende afstand til Flandren, England og…Paris, som altid har været gode aftagere af Champagne-vine. Historisk set knytter der sig mange myter omkring såvel opfindelsen af Champagne som dens fremstilling. Geografisk ligger området langt oppe i Nordfrankrig, ca. 150 km. nordøst for Paris og breder sig på departementerne Marne (4/5 af arealet) og Aube samt på få marker i Aisne, Seine-et-Marne og Haute-Marne. Kvaliteten varierer meget fra område til område og fra årgang til årgang, da undergrundens type – især bl.a. dens indhold af kalk – betyder en del, og det samme gør de ret svingende klimatiske forhold (regn, frost…). Håndværket er ligeledes afgørende. Vinen Blanc de Blancs er produceret 100% på Chardonnay druer fra Louis Roederers egne marker i Côte des Blancs (Avize, le Mesnil-sur-Oger og Chouilly). Efter den første gæring er 20% af vinen modnet på træfade., men der foretages ingen malolaktisk gæring. Vinen er champagniseret (2. gæring på flaske) i ikke mindre end 5 år. For at bevare friskheden og finessen og give Blanc de Blancs mere lethed er trykket i flasken begrænset til 4 kg. i stedet for de sædvanlige 6 kg. Den anvendte “liqueur de dosage” (9 g./l.), (doseringslikør som man tilsætter under degorgement), er sammensat af 8-10 af de bedste cru-marker og er modnet på egetræ i 4-10 år. Blanc de Blancs Vintage har en let, gylden farve, og i duften finder man en meget intens blomsteragtig bouquet samt nuancer af citrusfrugter, mango, mirabeller og honning. I smagen har den en god sprødhed og bid, og eftersmagen afslører spændende næsten “smørrede” toner af bl.a. hasselnød. Louis Roederers Blanc de Blancs er udsøgt som aperitif, men den vil også passe fint sammen med skaldyr, fisk og endda til gedeost.