Beskrivelse
Er meget charmerende, elegant, sprød og mineralsk, med god velour og lang, både sødmefuld og krydret eftersmag. En perfekt champagne til gastronomien.
Producenten
Når man disponerer over 214 ha. af Champagneområdets bedste vinmarker – oven i købet klassificerede som “Premier og Grand Cru” – og næsten kan være selvforsynende med druer fra år til år, er man uden tvivl i en privilegeret situation. Men privilegiet er ikke noget, man kommer let til. Huset Louis Roederer dækker selv 80-85% af sit behov med druer fra egne marker, der er harmonisk fordelt i de 3 bedste regioner i Champagne: Montagne de Reims, Vallée de la Marne og Côte des Blancs. 97% af Louis Roederers vinmarker er klassificerede som Grand Cru eller Premier Cru. Samme fordeling findes i de opkøbte druer fra Bouzy og Ambonnay, og begge giver helt klart kvalitetsmuligheder.
I løbet af de seneste mange år har Champagne Louis Roederer givet større og større plads til bæredygtighed og til biodynami. Louis Roederer har allerede opnået prædikatet DEMETER (biodynami) for de vinmarker, som producerer druer til Cristal.
Distriktet
Champagnedistriktet er nok Frankrigs (og verdens) mest berømte distrikt, i passende afstand til Flandren, England og…Paris, som altid har været gode aftagere af Champagne-vine. Historisk set knytter der sig mange myter omkring såvel opfindelsen af Champagne som dens fremstilling.
Geografisk ligger området langt oppe i Nordfrankrig, ca. 150 km. nordøst for Paris og breder sig på departementerne Marne (4/5 af arealet) og Aube samt på få marker i Aisne, Seine-et-Marne og Haute-Marne. Kvaliteten varierer meget fra område til område og fra årgang til årgang, da undergrundens type – især bl.a. dens indhold af kalk – betyder en del, og det samme gør de ret svingende klimatiske forhold (regn, frost…). Håndværket er ligeledes afgørende.
Vinen
I en af de bedste årgange for Champagne i de senere år, er 2009 Brut Nature lavet på 1/3 Chardonnay og 2/3 Pinot Noir og Pinot Meunier. Efter den første gæring er 25% af vinen lagret på træfade og resten på tank – uden malolaktisk gæring. Anden gæringen på flaske (champagnisering) varer 5 år. Vinen er ikke tilsat “liqueur de dosage” under degorceringen og er derfor i den tørre ende. Efter degorgeringen er vinen yderligere gemt i 6 måneder inden afskibning.
Den lange gæring på flaske giver flotte, vedvarende, små bobler. Vinen har en dyb, blank, gylden farve. I duften finder man nuancer af vilde blomster (gyvel, kaprifolium), citrusfrugter, fersken og nødder. I smagen har vinen en fantastisk harmoni mellem styrke og friskhed, med krydrede nuancer. Den er meget charmerende, elegant, sprød og mineralsk, med god velour og lang, både sødmefuld og krydret eftersmag. En perfekt champagne til gastronomien.