Beskrivelse
Masser at modne bær og frugt, men også sekundære noter som karamel, solbærlikør, kaffe og søde krydderier. Det er en elegant, blød og indsmigrende vin.
Distriktet
Colchagua Valley er sammen med Maipo Valley blandt de mest kendte vinområder i Chile. Mange mener, at det er Colchagua, der lægger jord til Chiles bedste vine. Området ligger ca. 180 km. syd for hovedstaden Santiago og blev i 2005 kåret til Worlds Best Wine Region af Wine Enthusiast. Vinmarkerne er primært placeret ved foden af Andesbjergene, og selvom man er relativt tæt på Ækvator (34. breddegrad er tættere end noget europæisk vinområde), køler Stillehavet og den kølige Humboldt strøm området ned, og gør det perfekt til vindyrkning.
Producenten
I 1987 besluttede Aurelio Montes og Douglas Murray, der begge allerede havde opbygget lange karrierer inden for vinverdenen, sig for at stifte et vinfirma med den ambition at lave vine i en kvalitet, der ville være et kvantespring fremad i forhold til den tids vine fra Chile. Montes blev allerede fra dag ét synonym med kvalitetsvin fra Chile, og man satsede benhårdt på eksport – og vel at mærke til de kvalitetsbevidste kunder i restauranter og specialvinhandlen.
Montes var de første til at anlægge vinmarker på skråninger som i Europa i Apalta regionen, og man var de første til at plante Syrah druen i Colchagua – eksempler som mange andre sidenhen har fulgt. Den næsten fanatiske besættelse af kvalitet gjorde, at man i 1996 kunne introducere den første “ultra-premium” eller “super-chilener” Montes Alpha M, som er et Bordeaux blend. Sidenhen kom Montes Folly (100% Syrah) i 2000 og senest Purple Angel (92% Carmenére) i 2005.
Winemaker Aurelio Montes har altid ment, at 80% af en god vin kommer fra vinmarkerne, og kun 20% opnås i kælderen. Man arbejder systematisk og struktureret i alle skridt fra vinmark via kælder til den færdige vin. Druerne skal være perfekt modne, da det også giver modne tanniner. Man høster også på det køligst mulige tidspunkt i den tidlige morgenstund – og endog også om natten for at sikre, at druerne bevarer deres friskhed. Herefter følger endnu en sortering af drueklaserne – kun det bedste er godt nok. Til sidst hviler og modner vinen uden nogen form for intervention eller manipulation, under opsyn af deres skytsengle, som de selv mener, er til stede – og ikke kun er på etiketterne…
Vinen
Merlot (90%) og Carmenère kommer fra Montes’ ejendomme i Apalta og Marchigüe, hvor man praktiserer en såkaldt “Dru farming”. Grundlæggeren Aurelio Montes var den første i verden til at indføre “Dry Farming”. Henover en treårig periode pressede han sine vinstokke til at optage mindre og mindre vand. Metoden blev iværksat fra årgang 2012 i alle Alpha vinene. Resultatet er enestående:
– Vandbesparelser svarende til 20.000 personers årlige vandforbrug.
– Fenolindholdet, der giver druerne farve og garvesyre, er steget med 20% – hermed mørkere vine.
– Drueklasernes gennemsnitsstørrelse er blevet halveret – mere smag til de resterende druer.
– Høstudbyttet er halveret, hvilket giver markant større smag, intensitet og koncentration.
Vinen har en dyb, rubinrød til violet farve. Duften er meget frugtrig, og helt uden de grønne vegetale noter, man ofte finder oversøisk Merlot. I stedet finder man med modne bær og frugt som kirsebær, blåbær og blommer. I smagen også masser at modne bær og frugt, men også sekundære noter som karamel, solbærlikør, kaffe og søde krydderier. Det er en elegant, blød og indsmigrende vin, hvor de fine og runde tanniner giver en lang og harmonisk eftersmag.
Server den ved 17-19 grader til fx rødt kød, lamme- eller svinekoteletter og er glimrende til rosastegt andebryst.