Beskrivelse
Kødfuld vin, med god frugtkoncentration. Trækarakteren er flot integreret. Lækker harmoni mellem frugtsødmen og struktur.
Producenten
Uprætentiøst og med en næsten cool selvfølgelighed producerer den unge Planeta generation vine. Vine, der efter ti års stjernekurs på den internationale vinscene, sælges kloden rundt. Fra deres fire topmoderne vingårde på Sicilien stræber Alessio, Santi og Francesca efter den ypperste kvalitet og typicitet i vinene det vil sige vine, der afspejler Siciliens terroir og hermed øens rå og skønne natur.
Familiens tradition for vindyrkning er over 300 år gammel, og de tre unge har med kontinuerlig eksperimentering og innovation tilføjet vinproduktionen på Sicilien en helt ny dimension. De første 50 hektarer er i dag blevet til 350 hektarer vinmarker, og den første Chardonnay fra 1994 har fået følgeskab af Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon, tillige med vine på lokale druer som Nero d´Avola, Frappato, og Grecanico.
Fra familiens olivenlund, som ligger helt ud til Middelhavet, producerer Planeta desuden en lækker olivenolie. Ligesom vinene må den sælges via allokeringer, for der er simpelthen ikke vin og olivenolie nok. Planeten Planeta er nemlig svær at forlade igen, når man først er landet på den!
Distriktet
Sicilien kan som mange andre vinområder omkring Middelhavet datere sin vindyrkning til en tid, hvor fønikerne koloniserede denne egn. Man har beviser både på skrift og malerier, der vidner om, at vindyrkningen allerede 700 år f. kr. var en vigtig afgrøde for øboerne. På Sicilien, som for 80% vedkommende er dækket med skråninger eller bjerge, er det først og fremmest tæt ved kysterne, man finder landbrugsjord. Det varme, tørre klima gør, at vindyrkningen kæmper med oliven og korn om den begrænsede plads. Vindyrkningen klarer sig dog strålende i konkurrencen, men den mest kendte vin fra Sicilien er nok stadig hedvinen Marsala.
Vinen
Planetas “Dorilli” Cerasuolo di Vittoria DOCG blev produceret på gården for første gang i 2009 og er topvinen for denne DOCG hos Planeta. Den produceres kun i begrænsede mængder og er lavet på Nero d’Avola (70%) og Frappato høstet på marken Dorilli i Acate (Ragusa). Næsten hele området, som producerer Cerasuolo di Vittoria, er meget sandholdigt med en blanding af skalaflejringer (kalk) og rødt sand på overfladen. I en dybde på ca. 90 cm. ligger et dybt lag af “tufa” (tuf), som er perfekt til at forsyne vinstokkene med den rigtige mængde vand.
Efter afstilkning og macerering bliver druerne gæret særskilt i 150 hl. ståltanke. Her gennemfører man hyppige såkaldte “délestage” og “remontage”, som består i at pumpe most fra den nederste del af tankene over toppen for at holde drueskallerne nede i mosten og derved udvinde mere farve og smag af disse. Efter fuldendt malolaktisk gæring er vinene sammenstukket og modnet i 12 måneder på træfade af 36 hl.
Vinen har en flot, purpurrød farve. Vinen er i duften klassisk for Cerasuolo, med nuancer af modne kirsebær, kardemomme, vanile og en smule kanel. I smagen er vinen kødfuld, med god frugtkoncentration og både eksotiske og krydrede toner. Trækarakteren er flot integreret. Vinen har god, blød tannin til sidst og en lækker harmoni mellem frugtsødmen og strukturen.
Vinen vil egne sig godt til grillretter med svinekød, kalv, fjerkræ, lam eller okse. Den bør ikke serveres for varm – gerne omkring 14-16 grader.