Beskrivelse
Harmonisk med toner af granatæble, røde blommer og en god tannin. Området Efter flere års klima- og jordbundsanalyser, har Planeta fundet tre “terroirs” i Etna-området, hvor man kan producere vine af fremragende kvalitet. Den første ligger i Sciara Nuova i kommunen Castiglione di Sicilia, hvor man i en højde af 870 m. har plantet 6 ha. til produktion af hvidvine. Her vil den oprindelige vingård blive restaureret og brugt til modtagelse af besøgende. Det andet sted er Montelaguardia-dalen langs Circumetna-jernbanen med 10 ha. vinmarker på vulkansk jord, som er perfekt til vindyrkning. Midt mellem de to sidste ligger Feudi di Mezzo, hvor man har bygget den ny vinkælder, perfekt integreret i landskabet. Her vil Planetas Etnavine i fremtiden blive vinificeret og modnet. Producenten Uprætentiøst og med en næsten cool selvfølgelighed producerer den unge Planeta generation vine. Vine, der efter ti års stjernekurs på den internationale vinscene, sælges kloden rundt. Fra deres fire topmoderne vingårde på Sicilien stræber Alessio, Santi og Francesca efter den ypperste kvalitet og typicitet i vinene – det vil sige vine, der afspejler Siciliens “terroir” – og hermed øens rå og skønne natur. Familiens tradition for vindyrkning er over 300 år gammel, og de tre unge har med kontinuerlig eksperimentering og innovation tilføjet vinproduktionen på Sicilien en helt ny dimension. De første 50 hektarer er i dag blevet til 350 hektarer vinmarker, og den første Chardonnay fra 1994 har fået følgeskab af Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon, tillige med vine på lokale druer som Nero d’Avola, Frappato, og Grecanico. Fra familiens olivenlund, som ligger helt ud til Middelhavet, producerer Planeta desuden en lækker olivenolie. Ligesom vinene må den sælges via allokeringer, for der er simpelthen ikke vin og olivenolie nok. Planeten Planeta er nemlig svær at forlade igen, når man først er landet på den! Vinen Etna Rosso DOC er lavet på Nerello Mascalese høstet i en højde af 600-800 m. på markerne Torreguarino og Pietramarina i Castiglione di Sicilia. De nye vinmarker er beplantet med 5.000-10.000 vinstokke pr. ha, en høj beplantning som gør, at hver vinstok kun skal producere få druer, som til gengæld er meget aromatiske og koncentrerede. Her giver den vulkanske jordbund og voldsomme temperaturskift mellem varme dage og ekstremt kølige nætter vine med en enestående mineralitet, friskhed og aroma, men samtidig en struktur og et gemmepotentiale som gør vinene meget interessante. Vinen er vinificeret på vingården Feudo di Mezzo.Druerne håndsorteres ved ankomsten til kælderen og nedkøles til ca. 10 grader. Efter afstilkning og masning er druerne gæret på 150 hl. ståltanke. Her gennemfører man to gange dagligt såkaldte “délestage” og “remontage”, som består i at pumpe most fra den nederste del af tankene over toppen for at holde drueskallerne nede i mosten og derved udvinde mere farve og smag af disse. Efter endt gæring og yderligere 5-6 dage maceration, bliver vinen presset og modner i 6-8 måneder på 2-3 år gamle træfade og ståltanke.Etna Rosso har en flot, blank purpurrød farve. I duften finder man nuancer af modne, røde bær (kirsebær, hyben), bitter chokolade og en smule vanilje. I smagen er vinen ret delikat og sprød og udvikler mere mørke toner med iltning. Den slutter dog ganske afrundet og harmonisk med toner af granatæble, røde blommer og en god tannin.Server vinen til kalve- og svinekød, fjerkræ eller til pasta- eller risottoretter, gerne med krydderurter fra middelhavsområdet.