Beskrivelse
Nuancer af bitter chokolade, kirsebærsten og lidt vanille. Den slutter med toner af friskplukkede krydderurter.
Området
Efter flere års klima- og jordbundsanalyser, har Planeta fundet tre “terroirs” i Etna-området, hvor man kan producere vine af fremragende kvalitet. Den første ligger i Sciara Nuova i kommunen Castiglione di Sicilia, hvor man i en højde af 870 m. har plantet 6 ha. til produktion af hvidvine. Her vil den oprindelige vingård blive restaureret og brugt til modtagelse af besøgende.
Det andet sted er Montelaguardia-dalen langs Circumetna-jernbanen med 10 ha. vinmarker på vulkansk jord, som er perfekt til vindyrkning. Midt mellem de to sidste ligger Feudi di Mezzo, hvor man har bygget den ny vinkælder, perfekt integreret i landskabet. Her vil Planetas Etnavine i fremtiden blive vinificeret og modnet.
Producenten
Uprætentiøst og med en næsten cool selvfølgelighed producerer den unge Planeta generation vine. Vine, der efter ti års stjernekurs på den internationale vinscene, sælges kloden rundt. Fra deres fire topmoderne vingårde på Sicilien stræber Alessio, Santi og Francesca efter den ypperste kvalitet og typicitet i vinene – det vil sige vine, der afspejler Siciliens “terroir” – og hermed øens rå og skønne natur.
Familiens tradition for vindyrkning er over 300 år gammel, og de tre unge har med kontinuerlig eksperimentering og innovation tilføjet vinproduktionen på Sicilien en helt ny dimension. De første 50 hektarer er i dag blevet til 350 hektarer vinmarker, og den første Chardonnay fra 1994 har fået følgeskab af Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon, tillige med vine på lokale druer som Nero d’Avola, Frappato, og Grecanico.
Fra familiens olivenlund, som ligger helt ud til Middelhavet, producerer Planeta desuden en lækker olivenolie. Ligesom vinene må den sælges via allokeringer, for der er simpelthen ikke vin og olivenolie nok. Planeten Planeta er nemlig svær at forlade igen, når man først er landet på den!
Vinen
Rødvinen Plumbago er lavet på druesorten Nero d’Avola som dyrkes på vinmarken Ulmo nær Sambuca di Sicilia på den vestlige del af Sicilien, lige ved Arancio-søen. Efter afstilkningen og en skånsom masning bliver druerne gæret i temperaturregulerede ståltanke. Hyppige omrøringer foretages under hele gæringen. Efter presningen på luftpresse foretager man en malolaktisk gæring på ståltanke. I januar efter høsten bliver vinen overført i 3-4 år gamle barriques hvor den modnes i 8-10 måneder. Efter aftapningen bliver vinen yderligere modnet på gården i 6 måneder før den frigives.Plumbago har en flot, dyb, purpurrød farve. I duften vælter det ud med frugtrige aromaer af blommer, solbær og brombær – klassiske toner for Nero d’Avola fra det vestlige Sicilien. I smagen finder man nuancer af bitter chokolade, kirsebærsten og lidt vanille. Den slutter med toner af friskplukkede krydderurter. Server den til middelhavsinspirerede retter, med fjerkræ, kalv, lam eller okse.