Beskrivelse
En kraftig vin og den har en meget charmerende finesse og sprødhed, som giver den en fantastisk harmoni mellem sødme og friskhed. Producenten Det var i 1880, at den 20-årige Adriano Ramos Pinto grundlagde et beskedent portvinsfirma under sit eget navn. Hans initiativer på marketingsiden gjorde ham til en “pioner” blandt sine kolleger, som i mange tilfælde var nødt til at efterligne ham – ofte uden den store succes. De farverige plakater, han dengang brugte til at skabe opmærksomhed omkring sin portvin på, er for længst blevet anerkendt som noget af det mest klassiske og geniale inden for plakatkunst. I dag er det Champagnehuset Louis Roederer, der ejer hovedparten af aktierne i Adriano Ramos Pinto og dermed fastholder den kvalitet, som blev etableret af brødrene Adriano og António Ramos Pinto. Et grundlæggende element er, at brødrene besluttede at markedsføre deres vine under navnene på de enkelte vinmarker. Det var blandt andet firmaets selvforsyning af druer og det dygtige team af vinmagere, som tiltalte Jean-Claude Rouzaud, som udover at være ejer af Champagne Louis Roederer (og nu medejer af Ramos Pinto) også er en respekteret oenolog med begge ben godt plantet på jorden. Årsagen til Ramos Pinto portvinenes høje kvalitet i dag skyldes dels markernes beliggenhed men sandelig også menneskene bag vinene. Blandt dem finder vi pionerer, som Adriano sikkert ville have været stolt af. Deres kolleger grinede af dem, da de hos Ramos Pinto indførte nogle nye dyrkningsmetoder og druer. I dag skynder andre producenter sig at bruge samme metoder. Portvin kan som bekendt kun produceres i Douros afgrænsede område. Flere faktorer er med til at gøre netop dette distrikt velegnet til vindyrkning: jordbundsforhold, klima og druer. Visse steder i området skråner markerne 30 til 70% og bliver nærmest “bagt” i solen i løbet af de varme somre. Douro oplever nærmest kun regn i de kolde vintermåneder, hvilket giver perfekte modningsmuligheder. Blandt portvinsproducenter har Ramos Pinto den særlige stilling, at firmaet har den højeste andel af egne marker i forhold til produktionen. Firmaets 4 “Quintas” (vingårde) ligger i Cima-Corgo og i Douro Superior distriktet og er helt klart ét af Ramos Pintos store aktiver, idet dette ejerskab giver mulighed for at producere “Single Quinta Port” med eget særpræg og karakter. Vinen Som alle andre Portvinshuse producerer Ramos Pinto også hvid portvin ikke bare éen i øvrigt, men faktisk fire af slagsen. Direktør hos Ramos Pinto João Nicolau de Almeida mener, at en stor fejl, man generelt begår hos mange producenter, er at se ned på hvide portvine og samle hele opmærksomheden om de røde. Resultatet er ofte halvkedelige hvide portvine på markedet. Men ikke fra Ramos Pinto. Drueoprindelsen er den samme som for de røde nemlig Ramos Pintos fire Quintas. Til Adriano White Reserva bruger man druesorterne Viozinho, (som bringer struktur, finesse og aroma), Rabigato, (som tilfører friskhed og tannin), Malvasia Fina, (som giver en mineralsk karakter, elegance og finesse) samt Codega. Som altid hos Ramos Pinto er druerne håndplukket og gennemgår en kølig skindmacerering inden og efter gæringen. Reserva er sammensat af hvide portvine som i gennemsnit er modnet i 7 år. Her finder man eksotiske nuancer af appelsiner, passionsfrugt og krydderier. I smagen er vinen kraftig men samtidig har den en meget charmerende finesse og sprødhed, som giver den en fantastisk harmoni mellem sødme og friskhed. Den vil være perfekt til et lille glas inden et måltid, til foie gras eller sammen med en frugttærte eller frugtsalat. Server den let afkølet.