Beskrivelse
I smagen har vinen forbavsende god struktur og bid med toner af cedertræ, chokolade, lyngblomster og en smule harpiks.
Producenten
Det var i 1880, at den 20-årige Adriano Ramos Pinto grundlagde et beskedent portvinsfirma under sit eget navn. Hans initiativer på marketingsiden gjorde ham til en “pioner” blandt sine kolleger, som i mange tilfælde var nødt til at efterligne ham – ofte uden den store succes. De farverige plakater, han dengang brugte til at skabe opmærksomhed omkring sin portvin på, er for længst blevet anerkendt som noget af det mest klassiske og geniale inden for plakatkunst. I dag er det Champagnehuset Louis Roederer, der ejer hovedparten af aktierne i Adriano Ramos Pinto og dermed fastholder den kvalitet, som blev etableret af brødrene Adriano og António Ramos Pinto. Et grundlæggende element er, at brødrene besluttede at markedsføre deres vine under navnene på de enkelte vinmarker. Det var blandt andet firmaets selvforsyning af druer og det dygtige team af vinmagere, som tiltalte Jean-Claude Rouzaud, som udover at være ejer af Champagne Louis Roederer (og nu medejer af Ramos Pinto) også er en respekteret oenolog med begge ben godt plantet på jorden. Årsagen til Ramos Pinto portvinenes høje kvalitet i dag skyldes dels markernes beliggenhed men sandelig også menneskene bag vinene. Blandt dem finder vi pionerer, som Adriano sikkert ville have været stolt af. Deres kolleger grinede af dem, da de hos Ramos Pinto indførte nogle nye dyrkningsmetoder og druer. I dag skynder andre producenter sig at bruge samme metoder.
Distriktet
Ca. 90 km. fra Douroflodens udmunding i Atlanterhavet ved byen Oporto, starter portvinsdistriktet Douro, godt beskyttet mod havet af en ca. 1.400 meter høj bjergkæde i nord-sydgående retning. Herfra og til den spanske grænse mod øst består jordbunden af lag med flere specielle skiferarter. Dette, kombineret med en stor variation i landskabet, der tillader forskellige dyrkningsformer, giver en enestående mulighed for produktion af kvalitetsdruer, både til portvine og til rød- og hvidvine. Midt i 1970’erne indledte man en omfattende undersøgelse af markerne i området for at finde ud af, hvilke druesorter, der ville give de bedste resultater. Konklusionen faldt entydigt ud til fordel for 5 druesorter, som senere, af kontrolmyndighederne for portvin, blev foreskrevet som obligatoriske, når vinbønderne skulle nyplante. Blandt disse druer finder man fx Touriga Nacional, Touriga Francesa, Tinta Barroca og Tinta Roriz.
Portvinen
Quinta da Ervamoira vingården ligger i Douro Superior, og vinmarkerne udgør ca. 200 ha. Her tillader de gunstige klimatiske forhold at producere vine af meget høj kvalitet. Det var i øvrigt den første Quinta i Douro, som efter mange års forsøg gik over til at have separate marker med kun en bestemt drue pr. mark – en drue, som er tilpasset jordbunden og klimaet.Druerne til Vintage 2005 Quinta da Ervamoira blev mast med fodkraft i klassiske Lagares-granitkar og blev derefter gæret i fire-fem dage på store klassiske høje, åbne træfade. Efter tilsætning af brandy og en ca. 2 års modning på fade er vinen aftappet på flaske til videre modning. Resultatet var enestående med koncentrerede vine, både i farve, aroma og smag.Vintage 2005 Quinta da Ervamoira har en flot, dyb, koncentreret farve med violette nuancer. I duften er det meget modne toner af solbær, brombær og blommer, som kommer frem. I smagen har vinen forbavsende god struktur og bid med toner af cedertræ, chokolade, lyngblomster og en smule harpiks. På trods af de ektremt modne druer, har man alligevel kunnet lave en Vintage Port med god tannin, struktur, friskhed og charme. En Vintage Port vil typisk efter få år udvikle bundfald, som helst ikke skal blandes med vinen, når man serverer den. Derfor bør en Vintage Port altid dekanteres på en karaffel inden servering, sådan at bundfaldet bliver i flasken.