Beskrivelse
Er meget umiddelbar, charmerende og let drikkelig, men besidder samtidig en rankhed og en nerve, som matcher frugtsødmen meget fint.
Producenten
Salcheto hører til de mindre vingårde i Montepulciano med sine 74 ha., men er ikke desto mindre et af de vinhuse, som mange har lagt mærke til på det seneste. Vingården blev grundlagt i 1991, og fra starten fulgte et utroligt ambitiøst dyrknings- og vinificeringsmål: Genplantning af Sangiovese-stiklinger af egen produktion (“Sélection massale”), lavt udbytte, økologisk dyrkning.
I dag er vinmarkerne hovedsageligt beplantede med de lokale druer Prugnolo Gentile Sangiovese og Caniolo, som dyrkes efter kontrollerede økologiske og biodynamiske principper. Fra årgang 2011 er Michele Manelli (ejer og kældermester) og hans team begyndt at bruge den topmoderne “off-grid” kælder, som ud over at bruge 54% mindre energi også tillader at producere topvine. Den gamle drøm om, at vingården skal være CO2-neutral, er ved at blive realiseret (vingården bliver bl.a. kontrolleret af GHG-protocol, Water, Biodiversity), og Salchetos vine er ganske enkelt fremragende!
Distriktet
Et af de italienske områder, som er meget kendt verden over, er Toscana med sine smukke gamle villaer, sine grønne dale og skove – og ikke mindst sine flotte vinejendomme. Her er landskabet præget af vin og oliven, og når man bliver forkælet med god mad og vin, føler man sig virkelig midt i det italienske paradis på jorden. Vine som Chianti, Montalcino og Montepulciano kommer herfra.
Det er i den sydøstlige del af Toscana, man finder det bjergrige område Montepulciano, som i 1983 fik den første DOCG i Italien. Avignonesi hører helt klart til blandt eliten af producenterne i området og er bl.a. kendt for Italiens mest efterspurgte Vino Santo.
Vinen
Rosso di Montepulciano er sammensat af druesorterne Sangiovese, Canaiolo og Merlot, fra de yngste vinstokke på vinmarken “Salcheto” (5,12 ha.), dyrket efter økologiske og biodynamiske principper. Både gæringen og modningen foregår på ståltanke for denne vin, dette for at fremme renheden og frugtkarakteren.
Vinen har en charmerende og sødmefuld frugt samt en meget typisk Sangiovese duft (duft og smag af modne kirsebær). Den er meget umiddelbar og charmerende, let drikkelig, men besidder samtidig en rankhed og en nerve, som matcher frugtsødmen meget fint. Den slutter tør og elegant med en lækker, afrundet tannin.
Serveres til svinekød, kalv, fjerkræ eller risotto. Serveringstemperatur: 18-20°C.