Beskrivelse
Vinen er meget fyldig og sprød, med god velour og en god frugtkompleksitet i eftersmagen. Det er friskheden, som vinder til sidst.
Producenten
Brown Brothers, med sine ca. 310 ha. vinmarker, er beliggende i den nordøstlige del af staten Victoria på grænsen til New South Wales, nær bjergkæden Great Dividing Ranges. Vindyrkningen koncentrerer sig omkring dalen “King Valley”, der skærer sig ind i bjergkæden og gør det muligt for Brown Brothers indenfor nogle få hundrede kilometer at hente druer, der på en gang er typisk australske på det varme tørre lavland og nærmest “europæiske” i det køligere og mere fugtige højland.
Fra de højest beliggende marker i 800 meters højde hentes Riesling og Sauvignon Blanc samt Pinot Noir og Chardonnay til produktion af mousserende vin. Fra markerne i 500 meters højde hentes Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Muscat, Shiraz og Merlot, og på det varme lavland i 70 meters højde hentes bl.a. Tarrango og Orange Muscat.
Distriktet
Heathcote er et af de nyeste vinområder i Australien, som først for nogle få år siden blev tildelt sin egen Geographical lndication (GI). Før den tid hørte området under Bendigo i det centrale Victoria og druknede derfor lidt i mængden. Byen Heathcote ligger 100 km. nord for Melbourne. Vinregionen begynder 15-20 kilometer syd for byen og slutter ca. 70 kilometer længere mod nord. Langs hele strækningen løber der en bjergkæde, som i undergrunden består af vulkanske klippeformationer. Jorden har en evne til at holde utroligt godt på vandet, og samtidigt dræner den godt. Det betyder, at man her kan dyrke vin uden brug af kunstvanding, hvilket giver meget intense og koncentrerede vine.
Der er blevet dyrket vin i området de sidste 30-40 år, men det er først inden for de seneste år, at det virkeligt er blevet kendt – især for sine Shiraz-vine. De første seriøse vinproducenter begyndte for ca. 30 år siden, men i dag er der kommet mange nye til, og der er omkring 35 vinhuse i området. Dertil kommer et tilsvarende antal af vindrue-dyrkere, som sælger til de store vinhuse. Men generelt er det en vinregion for de små, individuelle og kvalitetsbevidste producenter.
Vinen
Sparkling Shiraz er lavet på druer, som hentes på firmaets vinmarker i Heathcote i Central Victoria, et område som leverer nogle af de bedste Shiraz-druer i Victoria. Efter en alkoholisk gæring bliver vinen modnet i 12 måneder på amerikanske fade. Derefter bliver vinen aftappet på flasker, der tilsættes en smule sukkerlikør, og til sidst gennemgår vinen en anden gæring efter Méthode Traditionelle-teknikken, som gør den mousserende.
Sparkling Shiraz har en flot, blank, rubinrød farve. I duften finder man toner af solbær, lakrids og bitter chokolade. I munden er vinen meget fyldig og sprød, med god velour og en god frugtkompleksitet i eftersmagen. Det er friskheden, som vinder til sidst.
Servér den til and, kylling eller fuglevildt – gerne med mørke saucer, svampe og evt. skovbær. Den vil også passe fint til klassisk julemad.