Beskrivelse
Nuancer af nektariner, grape og et lille tropisk præg. Man finder Chardonnay’ens smøragtige cremethed, en velbalancererede afslutning.
Distriktet
South Eastern Australia er Australiens største appellation og dækker egentligt de fleste af landets kendte vindistrikter såsom New South Wales, Victoria, Tasmanien samt en del af South Australia og Queensland. Jordbunden varierer en del i de forskellige sub-distrikter, og det gør vinenes stil derfor også.
Producenten
Trentham ligger 15 kilometer fra Mildura i Victoria. Det ligger et sted, der i 1930’erne blev brugt til fåreavl. I slutningen af 40’erne omlagde man til planteavl, og de første vinmarker blev plantet i 1952. I 1960 købte Murphy familien ejendommen, og man fokuserede på citrustræer, grønsager og druer til hedvin. Gradvist ændrede man fokus og plantede vinstokke, som trivedes sublimt i undergrunden af rød ler og kalksten. Samtidig kunne man hente vand i den nærtliggende Murray River.
Den første “rigtige” årgang var i 1984, hvor man fremstillede vin af 6 tons druer. I 1988 etablerede man det nuværende Trentham Estate, og siden da er det kun gået én vej. I dag har man kontrol over 45 ha. vinmarker, et state-of-the-art vineri, der håndterer 5.000 tons druer. Man har også etableret Cellar Door faciliteter for besøg, smagninger og salg samt åbnet en anerkendt restaurant på vingården.
Kulminationen er foreløbig, at James Halliday i sin 2015 udgave af Australian Wine Companion, giver huset de maksimale 5 stjerner.
Vinen
Trentham Estate er en serie vine, hvor målet er at lave autentiske vine, der afspejler området og har fuld druetypicitet. Chardonnay Estate er lavet på druer som hovedsageligt hentes i Murray Darling-området og som høstes ved optimal modenhed. Gæringen foregår delvist i 500 liters fade (puncheons) af fransk eg, resten på ståltanke. Herefter lagrer 30% af vinen i 6 måneder i nye franske fade, resten i ståltanke.
Vinen har en sart, strågul farve. Det er klassisk Chardonnay i næsen. Citrus, stenfrugter som abrikos og fersken og et subtilt fadpræg. I smagen finder man nuancer af nektariner, grape og et lille tropisk præg. Man finder også Chardonnay’ens smøragtige cremethed ikke mindst i den velbalancererede afslutning, der dog også er frisk pga. tanninerne og citruspræget.
Vinen er meget bredt anvendelig til fisk og skaldyr, til retter med fjerkræ og til cremede pastaretter, gerne med svampe. Kan også bruges til cremede hvidskimmelsoste som fx en moden brie.