Beskrivelse
Meget ren, delikat og sprød med en god, behagelig frisk eftersmag.
Producenten
Lenottis vingård ligger i udkanten af byen Bardolino lige ved Gardasøens bred i umiddelbar nærhed af de smukke bakker omringet af vinmarker og oliventræer. Det er netop søen, som giver området sit ganske særprægede mikro-klima, som nærmest er perfekt til vindyrkning. Kældrene er bygget i fuld harmoni med det smukke landskab og er udstyrede med meget moderne vinificerings- og aftapningsfaciliteter. Men skabelsen af gode vine starter allerede i vinmarkerne, og derfor bruger Lenotti megen tid på dyrkningen og udvælgelsen af vinstokkene. Druerne er høstet separat i de forskellige produktionsområder, og hver parcel bliver vinificeret for sig. Det sidste er ikke bare et tilfældigt markedsføringsnummer men et helt klart valg om at udvikle hvert område, hver parcel eller druekarakter så meget som muligt.
Distriktet
Venetos tradition for at anvende forskellige lokale druer i vinene blev allerede beskrevet i det 1. årh. f. Kr. af romerne, som i øvrigt menes at have indført appassimento teknikken i området med en delvis tørring af druerne inden gæring. Det er ofte netop de såkaldte Ripasso, Amarone eller Recioto vine, man tænker på, når man taler om vinene i Veneto, men området er først og fremmest leverandør af populære, umiddelbare og frugtrige vine som de hvide Soave eller Bianco di Custoza og de røde Bardolino og Valpolicella-vine.
Området ligger syd for Alto Adige-Trentino i Norditalien og strækker sig fra Gardasøen mod vest til byen Venedig mod øst. Det giver store forskelle i dyrkningsforhold, både klima- og jordbundsmæssigt og betyder derfor store stilvariationer. Også mere “beskedne” DOC eller IGT Veneto-vine kan være spændende – alt efter producenten! Der eksperimenteres både med områdets oprindelige druer og med mere “moderne” krydsninger, og man kan derfor blive overrasket med ganske spændende vine, både hvide-, rosé- og rødvine samt mousserende.
Vinen
Lenottis Spumante Extra Dry er lavet på druerne Pinot Grigio og en lokal sort Incrocio Manzoni, begge dyrket øst for Gardasøen. Incrocio Manzoni er en hybrid drue “opfundet” af Prof./Agronom Luigi Manzoni i 1930’erne ved at krydse Riesling Renano og Pinot Blanc. Den er især populær i Veneto til IGT-vine og Spumante, hvor den giver en meget aromatisk og frugtrig stil. Straks efter høsten bliver druerne skånsomt mast separat og får en kort macerering med skindet, før druerne presses. Mosten fra de to druesorter blandes og gennemgår derefter en lang gæring på tryktank (Charmat-metoden) af rustfrit stål under temperaturregulering (15-16 grader). Lenottis Spumante Extra Dry (som i italiensk Spumante-lovgivning betyder mindre tør end Brut) har en dejlig, lysgylden farve. Duften er meget aromatisk og frugtrig med nuancer af vilde blomster, grape og lindeblomst. Smagen er meget ren, delikat og sprød med en god, behagelig frisk eftersmag.
Det er en klassisk halvtør mousserende vin til receptioner, aperitif eller haveparty, men den kan også fint serveres til salater eller til forretter eller til desserter.