Beskrivelse
Duften er umiddelbar aromatisk med lækre, eksotiske og frugtige Muscat-nuancer. Den har frugtsødme i smagen, men sandelig også en god friskhed og et godt bid, som gør den meget charmerende. Perfekt til velkomst og lige som født til asiatiskinspirerede retter med f.eks. skaldyr, fisk eller fjerkræ.
Den har frugtsødme i smagen, men sandelig også en god friskhed og et godt bid, som gør den meget charmerende. Producenten Fidora har 160 ha. land fordelt på 4 ejendomme i henholdsvis Valpolicella (Monte Tabor), Valpolicella Classico (Tenuta Fraune), Valdobbiadene (Collagù) samt i Venetos opland (Civranetta).
Kun ca. 100 ha. er tilplantet med vin for som noget helt unikt, er hver parcel beskyttet af et naturligt hegn af træer, buske og vilde planter. Det skal ikke kun beskytte markerne mod naboernes brug af kemi, men også mod de til tider barske vejrforhold samt fremme biodiversiteten og et rigt dyreliv. Det er i dag den unge generation med Emilio Fidora ved roret, som viderefører familiearven. Emilios farfar, Guido Fidora, konverterede allerede i 1974 til økologisk landbrug – som den første producent i Veneto iøvrigt. Den udbredte opfattelse var ellers dengang, at kemikalier var den “rigtige” måde, hvorpå man kunne sikre et højt udbytte. Der var, på trods af man i flere tusinde år forinden havde dyrket vin uden brug af kemikalier, ingen bøger eller studier om, hvordan man skulle dyrke vin uden brug af kemikalier, så Fidora lærte det gennem erfaring. Distriktet Valpolicella-distriktet er uden tvivl det mest berømte vinområde i Veneto og er kendt verden over, både for sine almindelige rød- og hvidvine og for sine Ripasso’er, Amaroner og Recioto-vine. Det smukke, bakkede distrikt, med nogle af Venetos flotteste, historiske “villaer”, starter umiddelbart nordøst for Verona og breder sig mod vest til Bardolino DOC nær Gardasøen. Både landskabet, højden, jordbunden og de klimatiske forhold veksler fra sted til sted, og det forklarer de mange forskellige vinstilarter man finder i Valpolicella. De fleste producenter har i dag forstået, at et lille udbytte og en selektering af de parceller, man dyrker vin på, er bedre for kvaliteten, som generelt er blevet højere i distriktet. De klassiske druesorter i området er Corvina, Rondinella og Molinara, som benyttes til både almindelige Valpolicella DOC-rødvine, Valpolicella Classico DOC, Valpolicella Classico Superiore DOC (med min. ét års lagring) samt Valpolicella Ripasso DOC, Amarone della Valpolicella DOCG og Recioto della Valpolicella DOCG. De to sidste er bedst, når de kommer fra Classico-området og når man har prioriteret druen Corvina i blandingen. Vinen Moscato-druerne til denne vin hentes på ejendommen Civranetta ved den historiske “Via Annia”, nær den venetianske lagune, hvor familien Fidora nu har dyrket vin i mere end 100 år. Området var allerede kendt for sine vine under romere, men blev senere dækket af skov for en lang periode. Det var benediktinermunke, som i det 14. årh. omdannede en del af skoven til landbrug, og bl.a. plantede vinstokke i kvadratiske parceller, adskilte af grøfter – en dyrkningsform, som man har bevaret på vingården Civranetta. Familien Fidora omdannede dyrkningen på de 80 ha. vinmarker til økologi i 1974. De resterende 80 ha. på ejendommen er dækket af skov, krat, enge og damme, som sikrer en perfekt biodiversitet. Fidoras mousserende Moscato er klassificeret Vino Spumante de Qualita og er vinificeret efter “méthode traditionnelle” teknikken, hvor første gæring (alkoholisk gæring) foregår på tanke og anden gæring foregår på flaske – hvorved vinen bliver naturlig mousserende. Normalt bruger man gær og sukker til at sætte anden gæring i gang, men hos Fidora tilsætter man frisk druemost, som naturligt indeholder sukker og druernes egen gærkultur. Moscato Spumante har en flot, gylden farve og en levende, vedvarende mousse.