Beskrivelse
Duften er tung af vanilje, og det er også vaniljen, der indledningsvis dominerer i munden. Herfra bevæger smagen sig over i et sødt, sammensat udtryk med en let røget smag. Lige inden man synker, kommer den karakteristiske krydrede smag af peber, som kendetegner rye. Typen kan godt sparke lidt fra sig, men denne er forbavsende mild.
Michter’s historie starter i 1753. Efter forbudstiden gennemgik virksomheden en turbulent periode, inden de i 1990’erne fik nye ejere, som har løftet kvaliteten. Der er fokus på alle detaljer i produktionen, men på specielt 5 områder adskiller de sig fra andre producenter: 1. De tørrer træet til deres fade under åben himmel i op til fire år. 2. De toaster deres fade ved lav varme, og resultatet er en blødere whiskey. 3. De tapper whiskeyen på fadene ved 51,5%, hvilket er lavere end normalt. Det betyder, at de skal bruge flere fade, og whiskeyen dermed får mere fadkontakt. Desuden får de også et bedre produkt i kraft af mindre fortynding efter lagring. 4. De hæver og sænker løbende temperaturen i deres lagerbygning (“heat cycling”), hvilken gør, at whiskeyen presses ud i træet når temperaturen stiger og tilbage igen, når den falder. 5. De analyserer hvert enkelt batch nøje og tilpasser filtreringen til hver batch for at bevare mest muligt af smagen, mens de fjerner uønskede dele. Resultatet er whiskey af meget høj kvalitet, som har vundet stor international anerkendelse. Deres bourbon er et “Small Batch”-produkt, hvor de blender maksimalt 20 fade pr. batch, hvilket stiller store krav til hvert eneste fad, da et dårligt fad ikke kan skjules i mængden.
Mere om US1 Kentucky Straight Rye.
Da man lavede whiskey første gang i USA, lavede man rye. Den tradition tager man særdeles alvorligt hos Mitcher’s, der også selv lavede rye som det første. For at maksimere ekstraktionen og dermed smagen, skæres rugen, inden den tilsættes. Det skaber en større overflade, og dermed kan der ekstraheres mere smag. Når Master destiller Pam Heilmann er tilfreds med lagringen, holdes hver tønde adskilt. Man blander altså ikke de forskellige tønder, inden de kommer på flaske, da det vil sløre det samlede udtryk. Heraf navnet: Single Barrel Rye.
Hvordan smager US1 Kentucky Straight Rye?
Duften er tung af vanilje, og det er også vaniljen, der indledningsvis dominerer i munden. Herfra bevæger smagen sig over i et sødt, sammensat udtryk med en let røget smag. Lige inden man synker, kommer den karakteristiske krydrede smag af peber, som kendetegner rye. Typen kan godt sparke lidt fra sig, men denne er forbavsende mild.