Beskrivelse
I duften finder man frugter som ananas og passionsfrugter, men i smagen er de “tæmmet” af et friskt indslag af citrus, så det ikke bliver for tropisk.
Producenten
Ca’ del Bosco blev grundlagt af Annamaria Clementi Zanella, men firmaets succes hænger i høj grad sammen med hendes søn Maurizio Zanellas arbejde, som er ligeså banebrydende for vinifikationsmetoderne i Franciacorta, som Angelo Gaja har været det i Piemonte. Maurizio har bl.a. indført “berry spa”, hvor samtlige druer vaskes, så de får en så ren gæring som overhovedet muligt. Samtlige propper gennemlyses, så propper med fejl/luftbobler og med for meget sort pigment (der kan relateres til TCA) frasorteres for at undgå fejl på vinen. Man har også indført anvendelsen af “flying tanks” hvor man ved hjælp af tyngdekraften flytter druemosten uden påvirkning fra pumper og anden mekanik.
Denne store ihærdighed, og evige søgen efter nye metoder, der kan forbedre det endelige produkt, er et af Ca’ del Boscos adelsmærker. Man er heller ikke bange for at gå forrest og egne veje. I dag råder Ca’ del Bosco over 160 ha. med en gennemsnitlig alder på vinstokkene på ca. 20 år. Hvert markstykke håndteres, gæres og lagres særskilt.
Distriktet
Franciacortas historie er uløseligt bundet sammen med Ca’ del Bosco. Den starter i 1964, da Annamaria Clementi Zanella køber et lille hus på skråningerne i Erbosco/Franciacorta midt blandt kastanjetræer ca. 50 km. vest for Gardasøen. De første marker bliver beplantet i 1968. Ca’ del Boscos første årgang var 1972, og siden har det været et sandt eventyr. I 1995 opnår området Franciacorta DOCG status. Dette er ikke mindst takket være Ca’ del Boscos evige stræben efter og dedikation til kvalitet. Flere andre producenter er siden kommet til og har gjort Franciacorta til Italiens førende region inden for produktion af mousserede vine.
Vinen
Nok er Franciacorta mest kendt for mousserende vine, men der fremstilles også glimrende stille vine her. De har fået deres egen DOC Curtefranca i 2008. Curtefranca Bianco laves på 80% Chardonnay fra 11 parceller på stokke, der er 27 år gamle, og 20% Pinot Bianco fra 3 marker med 20 år gamle vinstokke i gennemsnit. Chardonnay giver frugt, og Pinot Bianco giver elegance. Udbyttet er 7500 kg. pr. hektar, hvilket giver 4400 liter vin (et most-til-frugt ratio på 59%).
Druerne høstes i midten af august i hånden og fragtes til vineriet i små kasser, hvorefter de hurtigt sorteres og afkøles. Hver enkelt klase godkendes af erfarne vinkældermedarbejdere, før druerne kommer i “spa-bad”, som Ca’ del Bosco selv kalder det, når druerne kommer gennem i et eksklusivt system, hvor luftbobler og vand renser druerne i tre iblødsætningskar, inden de nænsomt tørres i en tunnel. Vinificeringen sker i temperaturkontrollerede ståltanke ved 18-20 grader, hvorefter vinen modner i 8 måneder inden aftapning. Transporten til aftapning sker udelukkende ved tyngdekraft, og selve aftapningen sker ved et innovativt system, der fjerner vinens udsættelse for ilt, så man kan minimere svovlindholdet.
Vinen har en flot gul-gylden farve med grønt skær. I duften finder man frugter som ananas og passionsfrugter, men i smagen er de “tæmmet” af et friskt indslag af citrus, så det ikke bliver for tropisk. Den velbalancerede syre holder vinen flot sammen, og eftersmagen er behagelig og elegant.
Det er en spændende og elegant vin, der er god til fisk, gerne fed fisk som laks eller makrel, og til skaldyr. Kan også bruges til kylling eller pastaretter. Server den ved 10 grader.