Beskrivelse
I smagen er vinen meget kompleks og samtidig utrolig afrundet og velouragtig.
Producenten
Bodegas Ochoa ligger i byen Olite, som i mange århundreder var hovedstaden i det daværende kongerige Navarra, hvor vinproduktionen kan føres tilbage til det 14. årh. Faderen Javier Ochoa har i de seneste år sikret sig et ry som en af de bedste vinmagere i Spanien og har i øvrigt høstet meget stor anerkendelse som initiativtager og leder af vinforsøgsstationen EVENA i Navarra. I 12 år var han på denne måde med til at forbedre niveauet for vinproduktionen i området, inden han til sidst forlod stationen for at hellige sig produktionen på familiens i alt 143 ha. vinmarker, sammen med hustruen Marivi.
I 2015, som 70-årig, overdrog han ansvaret for vinificeringen til sin ønolog-uddannede datter Adriana, som allerede da i en årrække havde arbejdet ved hans side – og i øvrigt deler hans kærlighed til lokale druer som Graciano og Mazuelo (Carignan). Den handelsuddannede lillesøster, Beatriz, har overtaget ansvaret for administrationen af vinhuset og salget af vinene, så kontinuiteten er således sikret på Bodegas Ochoa.
Distriktet
Navarra distriktet ligger i det nordøstlige Spanien tæt ved Rioja, hvilket nok er årsagen til, at Navarra i mange år har levet en beskeden tilværelse i skyggen af “storebroderen”. Men tingene er ved at ændre sig til stor glæde for dem, som leder efter gode spanske vine til rimelige priser. Her kan man blandt et stort udbud af vine få råd til at eksperimentere lidt. Området har også en lang tradition for produktion af oliven, både til den lokale gastronomi, til eksport og til produktion af olivenolie.
Vinen
8A (ottetallet udtales ocho-a på spansk) Mil Gracias blev skabt med årgang 2006 og sendt på markedet i begyndelsen af 2009. Allerede i maj blev den kåret som “Best Crianza of Navarra” af Navarras sommeliers-sammenslutning. Idéen med at bruge 8A som ikon for familienavnet Ochoa til en ny vinserie stammer oprindeligt fra Adriana bedstefar Adriano. Ved også at bruge et ordsprog fra hendes far Javier, på etiketten, samler Adriana symbolisk tre generationer af vintadition og innovation.
Vinen er lavet på Graciano, en af de oprindelige druesorter i området, som normalt kun bliver brugt i små proportioner i blandingsvine. Graciano giver kun lavt udbytte og har en naturligt høj tannin og en meget koncentreret farve. For at fremme frugtsødmen i vinen høster man normalt Graciano-druer som de sidste. Druerne til denne vin kommer fra parcellen Finca la Pedrera. Gæringen foregår på ståltank og efter en malolaktiske gæring på fad er vinen modnet i 9 måneder på de samme fade.
8A Mil Gracias har en flot, dyb violet farve. Klassisk for Graciano er vinen først en smule lukket i duften, men med lidt iltning i glasset kommer der meget intense, dybe, mineralske toner med nuancer af modne, mørke bær, hvidt peber. I smagen er vinen meget kompleks og samtidig utrolig afrundet og velouragtig. I eftersmagen har vinen en god friskhed og en tannin og frugt, som giver den et godt gemmepotentiale.
Server den til and, svinekød, kalv eller til grønsagsretter.