Beskrivelse
Er umiddelbar og sprød, utrolig ren i stilen. Klassiske frugtrige toner af modne kirsebær og blommer.
Distriktet
Piemonte distriktet i det nordvestlige Italien er uden tvivl et af de vinområder i Italien, som har fået størst opmærksomhed i de senere år – og med rette.
Området omkring byen Torino, (hvor f.eks. Fiat bilfabrikkerne ligger), er et af de mest dynamiske i Italien. Ud over det pragtfulde landskab ved foden af Alperne byder Piemonte på nogle af Italiens bedste gastronomiske specialiteter f.eks. hvide trøfler og verdens bedste hasselnødder. Vinmæssigt er der ingen andre områder i Italien med så mange DOC og DOCG. 37 geografiske områder producerer ikke mindre end 42 forskellige typer vin. Årsagen til dette brede sortiment i området forklarer de lokale med, at man i Piemonte også drikker vin udenfor måltiderne og derfor har brug for andre typer vine end de kraftige vine, man drikker til maden. Navne som Barbaresco, Barolo eller Barbera d’Alba skaber i dag stor respekt i vinverdenen.
Producenten
For familien Grasso, som ejer Ca’ del Baio i nærheden af landsbyen Treiso, kun 7 km. fra Alba, har respekten for naturen måske været en selvfølgelighed mere end en formuleret filosofi. Vingården er gået i arv fra generation til generation siden 1880 (4 generationer på gården lige nu), og hvis man ikke behandlede vinstokkene og den jord, de vokser på ordentligt, havde næste generation ikke grundlag for at producere gode vine.
Derfor har brugen af kunstgødning og ukrudtsmidler længe været bandlyst på gården. Sygdomsbekæmpelse går mere i retning af håndarbejde på vinstokkene (løbende beskæring eller udtynding) eller brug af seksuel forvirring mod insekterne. Kun miljøgodkendte midler bruges, hvis det viser sig nødvendigt. I vinificeringen bruger man kun druernes naturlige gær og tilsætter ikke andet til vinen end en meget begrænset mængde SO2 (svovldioxid), som er med til at sikre vinene en god udvikling under modningen på flaske.
Vinen
Ca´ del Baios Langhe Nebbiolo laves på en selektion af Nebbiolo druer fra vinhusets forskellige parceller. Flere af dem ligger på kalkholdig undergrund, noget som fremhæver finessen og aromaen i vinene. Mens husets forskellige Barbaresco-vine gæres dels på 20-30hl. træfade og på barriques, bliver Langhe Nebbiolo gæret på temperaturregulerede rustfrie ståltanke og senere modnet på de samme tanke, bortset fra et par måneders ophold på store træfade (“botti” fra Gamba).
I duften har Langhe Nebbiolo druens klassiske frugtrige toner af modne kirsebær og blommer. Smagen er umiddelbar og sprød, utrolig ren i stilen, med Piemontes typiske tørhed og fine krydderier.
En meget sympatisk og charmerende vin, som vil klæde ikke for voldsomme kød- eller grøntsagsretter.