Beskrivelse
Vinen har bid, fylde og en meget appetitgivende friskhed.
Området
Rioja distriktet ligger langs Ebro floden i det nordøstlige Spanien midt imellem Middelhavet og
Atlanterhavet og nyder godt af det specielle mikro-klima, som er perfekt til vindyrkning. Her giver
de mørke Tempranillo druer nogle kraftige og krydrede vine, som ofte er velegnede til lang lagring,
og de anses i dag for at være nogle af Europas bedste.
Producenten
Bodegas Luis Cañas er et familieejet vinhus grundlagt I 1928 i i Villabuena de Alava, Nordvest for
Logrono i Rioja. Inden da, havde familien Cañas dyrket vin i mere end 200 år i området. Vinhuset
er i dag en af de vigtigste i Rioja og i det hele taget i Spanien. Siden 1989 er det grundlæggerens
søn Juan Luis Cañas, som styrer firmaet, der i øvrigt også ejer Bodegas Dominio de Cair i Ribera
del Duero.
Druerne hentes på familiens 110 ha. og på yderligere 200 ha., bestående af ca. 815 parceller, ejet
af små dyrkere, man har langtidskontrakt med. Ud fra tanken om, at gode vine kun opnås med de
bedste druer, har Bodegas Luis Cañas et tæt samarbejde med sine drueleverandører vedr.
dyrkning, således at kvaliteten af druerne prioriteres højest.
Firmaets 110 hektar vinmarker består af ca. 50 parceller i hjertet af Rioja Alavesa området, og
dyrkes af 3 agronomer og 7 fastansatte dyrkere. Markerne ligger primært på bløde skråninger og
terrasser med en frodig ler- og kalkholdig undergrund, som er perfekt til vindyrkning. En stor del af
markarbejdet foregår manuelt. Vinmarkerne er primært beplantet med Tempranillo, Garnacha og
Graciano for de røde, og Viura og Malvasia for de hvide.
Til vinificeringen råder Bodegas Luis Cañas i deres nye (1994) produktionslokaler over det mest
moderne udstyr, som bl.a. tillader druesortering, skånsom presning, separat gæring,
temperaturregulering og modning på fad. Til de vine, som skal drikkes unge, bruger man
kulsyregæringen (carbonic maceration), som er ret almindelig i Rioja Alavesa. Til de vine, som skal
modne, bruger man den klassiske metode med afstilkning, gæring på tank og evt. modning på fad.
Bodegas Luis Cañas har opnået ISO 9002 og ISO 14000 certificering. Både selve vingården og
Luis Cañas vine har opnået talrige udmærkelser såvel i Spanien som internationalt.
Vinen
Luis Cañas Tinto Joven er lavet på 90% Tempranillo og 10% Garnacha fra vinstokke, der er
mellem 10 og 20 år gamle i gennemsnit. Druerne gennemgår en tryktankgæring (maceración
carbónica) i hele klaser, en moderne teknik som er klassisk i Rioja for vine, som ikke skal lagres på
fad og derfor kan drikkes i deres ungdom. Den giver frugtrige og aromatiske Rioja-vine med
masser af umiddelbarhed og charme.
Rioja Tinto Joven har masse at byde på. En flot, rubinrød farve i glasset, med delikate
frugtaromaer af kirsebær, granatæble og kølige blommer i duften. I smagen har vinen bid, fylde og
en meget appetitgivende friskhed først – sikkert forstærket af Garnacha. I eftersmagen udvikler
den flotte krydderier, som er klassiske for området.
Dens renhed og umiddelbarhed gør den velegnet til forretter med spansk charcuteri, varme
forretter med tomat, rød peber og krydderurter, samt lette kødretter med svinekød, kalv eller
fjerkræ.