Beskrivelse
Kødfuld og kompleks, med god velour og noter af violer, mandler, mørk chokolade og lakrids til sidst.
Producenten
Når historien om Valpolicella og udviklingen af vinkulturen i området skal skrives, er der især én familie, der kan bidrage til denne: Familien Allegrini. Siden det 16. århundrede har denne familie nemlig spillet en absolut hovedrolle i vinproduktionen i dette smukke og højtestimerede vinområde. Vinfirmaet Allegrini i sin nuværende form er etableret i 1854, og siden har seks generationer hver især haft stor indflydelse på udviklingen i hele Veneto-området. Ikke mindst Giovanni Allegrini (5. generation) som, til sin død i 1983, var med til at revolutionere vinproduktionen i området.
Giovanni Allegrini’s tre børn havde alle arvet hans store passion for vin og tog således helt selvfølgeligt over efter ham. Ansvaret for dyrkningen i vinmarkerne overgik til den ældste søn, Walter Allegrini, som desværre gik alt for tidligt bort i 2003. I dag er det de to øvrige børn, Franco Allegrini og Marilisa Allegrini, der er i front for det stolte vinhus. Franco havde i mange år arbejdet med faderen i kælderen og overtog derfor ansvaret for vinificeringen, og den karismatiske Marilisa har siden 1980 været ansvarlig for marketing og dermed firmaets ansigt udadtil.
Familien Allegrini tilhører indiskutabelt den absolutte elite blandt italiens vinproducenter, og deres vine fra såvel Veneto som Toscana er således nogle af de bedste og mest anerkendte fra disse to unikke regioner.
Belpasso Vino Rosso er lavet på 40% Corvina Veronese, 20% Corvinone, 20% Rondinella, 10% Cabernet Sauvignon og 10% Merlot, som hentes på vinhusets vinmarker i Valpolicella. De fleste parceller ligger på skråninger i en højde af 180-250 m.o.h., vender mod sydøst og er beplantede med vinstokke, som i gennemsnittet er 30 år gamle og som dyrkes dels efter den klassiske Pergola Trentino opbindingsmetode med ca. 3.000 vinstokke/ha., dels efter Guyot-metoden med ca. 4.500 vinstokke/ha. Undergrunden er meget varieret, men består hovedsageligt af ler og kalk, med mange forsteninger.Druerne håndplukkes midt i september, og 15% af de hele klaser bliver tørret i 2 måneder efter appassimento-teknikken i fugtighedskontrollerede loftrum, hvor de taber ca. 30% af deres vægt. Resten af druerne gennemgår en klassisk afstilkning og en let masning. Derefter igangsættes en gæring på temperaturregulerede ståltanke (25-31°C) i ca. 9 dage, med daglige overpumpninger. De tørrede druer bliver ligeledes afstilket, let mast og gæret på ståltanke. De to vine bliver derefter blandet og gennemgår en malolaktisk gæring i december. Herefter modnes vinen i 11 måneder på store, slavonske træfade.Vinen har en dyb, mørk, rubinrød farve. I duften finder man sødmefulde nuancer af modne bær som kirsebær, vilde brombær, men også mere krydrede toner af peber, nellike og kanel. Smagen er kødfuld og kompleks, med god velour og noter af violer, mandler, mørk chokolade og lakrids til sidst. Eftersmagen er lang og flot afrundet. Server den til både braiseret og grillet and, gris, lam eller okse, men også gerne til modne oste.