Beskrivelse
Først ret aromatisk, frugtrig og umiddelbar, men ret hurtigt udvikler dybden og kompleksiteten sig i vinen.
Producenten
Grundlagt i det 15. årh. Château de Pez er sammen med Château Calon den ældste ejendom i Saint-Estèphe. Det var ejerne af Château Haut-Brion – familien Pontac, som gav Château de Pez sine vinmarker. Indtil den franske revolution var den i same families hænder, men den blev ved denne lejlighed statsejendom. Senere har den tilhørt flere ejere for sidst i 1995 at blive købt af Jean-Claude Rouzaud fra Champagne Roederer. Dette sidste ejerskifte har efter sigende betydet en stor kvalitetsforbedring.
Selve ejendommen ligger vest for byen Saint-Estèphe og består af 30 ha., hvoraf de 24 ha. er beplantede med 45% Cabernet Sauvignon, 44% Merlot, 8% Cabernet Franc og 3% Petit Verdot. Vinstokkene er min. 35 år gamle og ligger på et en meter tykt “graves”- (småsten) lag, som hviler på en kalk- og lerholdig jordbund. Et sindrigt dræningssystem sikrer en god dræningsbalance på markerne, noget som i området betyder temmelig meget for kvaliteten.
I den nye 2003 Cru Bourgeois klassifikation er Château de Pez kommet med blandt eliten som Cru Bourgeois Exceptionnel.
Distriktet
Saint-Estèphe er den appellation i Médoc, der ligger nærmest Girondes udløb i Atlanterhavet, hvilket har kraftig indflydelse på klimaet. Også jordbunden bærer præg af havets nærhed, idet den er mere lerholdig end længere oppe ad floden. Her finder man nemlig mindre graves-holdige jorde (graves består mest af småsten) end sydpå, og det er tunge jorde, som dominerer i undergrunden. Disse faktorer giver Saint-Estèphe-vinene deres helt egen “terroir” og karakter. Det forklarer vinenes mørke farve og deres strukturerede, kraftige, krydrede og mere tanninholdige karakterer.
Vinene fra Saint-Estèphe kan godt være lidt aggressive eller bondske i deres ungdom, men tiden giver dem blødhed og finesse.
Vinen
På Château de Pez foretages høsten manuelt, og hver drue vinificeres for sig. Gæringen varer i 3 uger efterfulgt af en malolaktisk gæring, der omdanner den lidt skarpe æblesyre til den blødere mælkesyre og giver vinen mere kompleksitet. Gæringen foretages i for Médoc klassiske gæringskar af træ. Derpå foretages “assemblage”, hvor slottets smagepanel udvælger det optimale blandingsforhold for årgangen. Vinen bliver derefter modnet 15-18 måneder på franske egetræsfade, hvoraf 40% er nye.
Farven er meget dyb med et blankt skær. Duften kommer fint frem med lidt iltning med nuancer af kakao, solbær, blåbær og brombær. I smagen virker vinen først ret aromatisk, frugtrig og umiddelbar, men ret hurtigt udvikler dybden og kompleksiteten sig i vinen. Det er en vin, der fortjener at blive gemt i nogle år for at give fuldt udbytte.
Prøv den sammen med krydrede retter med lam, vildt eller okse.