Beskrivelse
En god balance mellem den frugtrige stil, strukturen og fedmen. Duften med nuancer af citrusfrugter og tropiske frugter.
Producenten
Blandt de vinproducenter, som virkelig har været med til at give vinene fra Alto Adige et bedre ry, finder man familievingården Lageder i Magrè midt imellem byerne Bolzano og Trento. Vingården blev oprindeligt grundlagt i 1823 og producerede i mange år klassiske vine fra området. Da Alois Lageder (5. generation i familien), overtog ansvaret midt i 1970’erne i en alder af blot 25 år, påbegyndte han en større forvandling på gården. Dels gik han i gang med en omfattende ombygning af både huset og kældrene, dels ændrede han produktionen, både i vinmarkerne og under vinificeringen. Overgangen til biodynamisk dyrkning startede først i 1990’erne, men det er ikke for meget sagt, at hans tiltag i årenes løb både revolutionerede familiefirmaet og i det hele taget vinproduktionen i området.
Alois Lageder deler i dag ansvaret for vingården og produktionen med sønnen, Alois Clemens Lageder, som er uddannet på vinuniversitetet i Geisenheim. Lageder dyrker ca. 160 ha. vinmarker, hvoraf de 50 ha. ejes af familien selv, og resten er fordelt på ikke mindre end 100 små vinavlere, der dyrker deres marker mere og mere efter Lageders bæredygtige retningslinjer. I slutningen af 2015 var 25 ud af de 100 avlere allerede gået over til ren biodynamisk dyrkning. Vingårdens egne vinmarker i Magrè, Cortaccia, Termeno og Caldaro dyrkes biodynamisk (Demeter certificeret siden 2004), mens vinmarkerne Lindenburg i Bolzano og Krafuss i S. Michele/Appiano er under konvertering til biodynamisk produktion. Alois Lageder er kendt for at producere delikate, aromatiske og druetypiske vine, som er perfekte til gastronomien.
Distriktet
Da de kom til Italien, blev grækerne så imponerede af Italien som vinland – og især over de mange vindistrikter – at de kaldte landet Oenotria – vinens land. Produktionen af vin går derfor meget langt tilbage. Før grækerne var etruskerne kendte for deres dygtighed i vin, og senere var romerne med til at systematisere produktionen og handlen med vin.
Vinproduktionen har haft stor betydning for italiensk landbrug under hele middelalderen, og dette helt op til vore dage. Som det også var tilfældet i mange andre europæiske lande har kirken – med sine mange klostre – haft stor indflydelse på udbredelse og udvikling af vintraditionen. Ca. 792.000 ha. vinmarker er fordelt over hele landet. Dog er de nordligste områder som Piemonte, Veneto og Toscana de mest kendte. Områder som Apulien, Sicilien og Friuli er ved at komme frem.
Vinen
“Beta Delta” er sammensat af lige dele Pinot Grigio og Chardonnay druer, som hentes på biodynamiskdyrkede (Demeter) vinmarker i Magrè, Cortaccia, Termeno og Isarco dalene. Vinmarkerne (7-23 år gamle vinstokke) er anlagt på skråninger i en højde af 250 til 750 m. med en undergrund af småsten, ler og sand, hvilket egner sig perfekt til både Pinto Grigio og Chardonnay. En stor temperaturforskel mellem dag og nat giver en langsom modning og derfor vine med flot aroma, sprødhed og finesse. Vinen er både gæret og modnet (på sit “lie” i ca. 4 måneder) på ståltanke for netop at bevare den sarte balance i vinen.
Vinen har en flot, lysgylden, blank farve med grønligt skær. Duften er aromatisk og mineralsk, med nuancer af citrusfrugter og tropiske frugter. I smagen har den en god balance mellem den frugtrige stil, strukturen og fedmen. Perfekt kombination mellem de to druer! Den slutter meget frugtrig, charmerende og appetitvækkende.
Velegnet til diverse forretter og salater, skaldyr, fisk, fjerkræ og hvidt kød i lyse saucer.